Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Eks-minister fanget i voldsomt sammenstød i Kiev

En tidligere ukrainsk minister er blevet banket til blods sammen med andre demonstranter foran en retsbygning i Ukraines hovedstad.

Sammenstødet gik også ud over Juri Lutsenko, der var minister i den regering, som blev ledet af den nu fængslede Julia Timosjenko, og som i dag spiller en hovedrolle i den ukrainske opposition.
Sammenstødet gik også ud over Juri Lutsenko, der var minister i den regering, som blev ledet af den nu fængslede Julia Timosjenko, og som i dag spiller en hovedrolle i den ukrainske opposition.

UKRAINE: Mindst ti personer blev såret, blandt dem en tidligere minister, da politi i den ukrainske hovedstad Kiev natten til lørdag stødte sammen med demonstranter uden for en retsbygning.

Her var tre aktivister fra en ultra-nationalistisk organisation sent fredag blevet idømt seks års fængsel for at ville sprænge en statue af Sovjetunionens grundlægger, Vladimir Lenin, i luften. Mange sympatisører og demonstranter, der er utilfredse med præsident Viktor Janukovitjs russisk-orienterede politik, var samlet foran retsbygningen, og da dommen kom, udviklede det sig til sammenstød med politiet. Demonstranter forsøgte blandt andet at hindre politiets busser i at nå frem ved at spærre vejen, kaste maling på bussernes ruder og gynge dem frem og tilbage.

Politiet svarede igen med stor brutalitet og anvendte tåregas og knipler mod demonstranterne, hvor mange blev banket til blods. Det gik også ud over Juri Lutsenko, der var minister i den regering, som blev ledet af den nu fængslede Julia Timosjenko, og som i dag spiller en hovedrolle i den ukrainske opposition. Billeder fra demonstrationen viser Lutsenko med et forslået ansigt, mens der lægges forbinding.

Ukraine og specielt Kiev blev i adskillige uger frem til jul rystet af massive demonstrationer, hvor oppositionen forlangte at regeringen og præsident Janukovitj skulle gå af.

Ved en af demonstrationerne gik politiet så hårdt til værks, at politichefen i Kiev måtte gå af efter kritik fra selv præsidenten.

Demonstrationerne bunder i utilfredshed og frustration over, at Janukovitj afviste en handels- og samarbejdsaftale aftale med EU og i stedet indgik en aftale med Rusland.

En del af demonstranterne holder stadig ud i en teltlejr ved Uafhængighedspladsen i det centrale Kiev, men omkring jul ebbede demonstrationerne ud. Nattens sammenstød viser ifølge BBC, hvor store spændinger, der hersker i landet.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.