Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ejerne af Mossack Fonseca er blevet anholdt i Panama

Statsanklageren i Panama beskylder nu Mossack Fonseca for at være en kriminel virksomhed

Panama City. De to ejere og grundlæggere af advokatfirmaet Mossack Fonseca fra Panama er blevet arresteret, skriver den engelske avis The Guardian.

Jürgen Mossack og Ramon Fonseca, der er mændene bag det meget omdiskuterede advokatfirma, anklages for at være en del af en stor korruptionsskandale i Brasilien.

Myndighederne har samtidig foretaget ransagninger hos advokatkontoret i Panama City, ligesom de to ejeres hjem er blevet ransaget.

Mossack Fonseca blev i april 2016 kendt i hele verden, da flere end 400 journalister verden over via millioner af lækkede dokumenter kunne afsløre, hvordan firmaet ved hjælp af skuffeselskaber i skattely hjalp velhavere, sportsstjerner og politikere med at gemme værdier.

Afsløringerne førte blandt andet til, at den islandske statsminister måtte trække sig fra posten.

I Danmark medførte afsløringerne, at Folketingets partier indkaldte til en høring, hvor flere danske banker, heriblandt Nordea, måtte forklare deres samarbejde med selskabet.

De nye ransagningerne udspringer af en korruptionsskandale, hvor Latinamerikas største anlægsvirksomhed, Odebrecht, har bestukket sig til værdifulde kontrakter i mange lande.

Odebrecht har selv erkendt ulovligheder i flere lande, ligesom det har indgået forlig med myndigheder i en række lande.

Mossack Fonseca anklages for at have bidraget til bestikkelsen.

På en pressekonference fredag sagde statsanklager Kenia Porcell, at hun har oplysninger, der tyder på, at Mossack Fonseca ikke følger loven.

- Det tyder på, at det er en kriminel organisation, der har til formål at skjule penge og værdier, der stammer fra tvivlsomme forbindelser.

Hun sagde samtidig, at ansatte i den brasilianske del af firmaet angiveligt var blevet bedt om at fjerne og destruere oplysninger, der stammer fra den brasilianske korruptionssag.

Mossack Fonsecas advokat Elias Solano siger til nyhedsbureauet AFP, at der ikke er beviser for påstandene mod firmaet og dets ejere.

Arrestationen af de to ejere kommer samtidig med, at de har lagt sig ud med landets præsident.

Ramon Fonseca sagde torsdag, at præsidenten i Panama, Juan Carlos Varela, har modtaget penge fra Odebrecht, uden at offentligheden har haft kendskab til det.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.