Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Egyptiske demonstranter nægter at gå hjem

Demonstranter forlader først Tahrir-pladsen i Cairo, når præsident Morsi omstøder det dekret, der sikrer ham mere magt.

En demonstrant på Tahrirpladsen 26. november 2012.
En demonstrant på Tahrirpladsen 26. november 2012.

Protesterne ved Tahrir-pladsen i Cairo fortsætter mandag aften, og demonstranterne afviser at forlade gaderne, før præsident Mohamed Morsi omstøder det dekret, der har givet ham mere magt. Det skriver Reuters.

- Vores beslutning er at fortsætte på pladsen. Vi vil ikke forlade den, før dekretet er omstødt, siger oppositionspolitiker Hamdeen Sabahy til nyhedsbureauet.

Det har udløst voldsom uro i Egypten, at Morsi gennem et dekret har givet sig selv uindskrænket magt uden mulighed for retsforfølgelse.

Demonstranter i den nordlige by Alexandria har stormet partihovedkvarteret for Det Islamiske Broderskab, og under optøjer i en række byer i Nildeltaet blev en teenager dræbt og mindst 500 såret. Også i Cairo har dekretet ført til demonstrationer og sammenstød mellem sikkerhedsstyrker og vrede egyptere, der beskylder Morsi for at indtage en position som enevældig farao.

Morsis modstandere frygter, at han med sit dekret vil spænde ben for en demokratisk udvikling. Modstanderne har indkaldt til massedemonstrationer i de egyptiske storbyer tirsdag, og her frygtes det, at nye voldsomheder vil øge polariseringen i landet mellem tilhængerne af Morsi og hans kritikere.

Selv erklærede Morsi søndag, at dekretet kun et midlertidigt og skal forhindre, at demokratisk valgte institutioner ikke bliver undermineret. Mandag mødtes den egyptiske præsident Mohammed Morsi en række fremtrædende dommere i et forsøg på at løse krisen.

Efter mødet meddelte en talsmand for præsidenten, at Morsi havde udtrykt accept af, at dekretet er begrænset til at omfatte hans beslutninger vedrørende »statsretslige forhold«, hvilket han blev anbefalet under mødet med en række fremtrædende dommere.

- Præsidenten sagde, at han har den største respekt for den retslige myndighed og dens medlemmer, sagde præsidentens talsmand Yasser Ali ifølge Reuters.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.