Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Egyptisk sanger fornærmer Nilen og forbydes at optræde

Sherine Abdel Wahab undskylder for bemærkning om, at man bør drikke Evian frem for Nilens beskidte vand.

Arkivfoto. Sherine Abdel Wahab undskylder for bemærkning om, at man bør drikke Evian frem for Nilens beskidte vand.
Arkivfoto. Sherine Abdel Wahab undskylder for bemærkning om, at man bør drikke Evian frem for Nilens beskidte vand.

Nok er Nilen beskidt. Men man må ikke tale grimt om egypternes elskede flod.

Det har sangeren Sherine Abdel Wahab fået at føle. Hun må ikke længere optræde i Egypten, har landets musikerforbund besluttet.

Sherine, som hun kaldes, er anklaget for at have fornærmet den egyptiske livsnerve. Hun skal møde i retten i næste måned.

I et videoklip fraråder Sherine Abdel-Wahab, at man drikker vand fra floden, der løber gennem det nordafrikanske land.

»Det vil være bedre for dig at drikke Evian,« siger sangeren med henvisning til fransk kildevand.

Rådet i klippet er rettet mod en fan, som beder hende synge et af sine hits, der baseret på et ordsprog handler om, at drikker man Nilens vand, vender man helt sikkert tilbage.

Sherine er anklaget for at opildne offentligheden og for at skade nationens interesser.

Bemærkningen var tilsyneladende en spøg. Men den har ikke desto mindre skabt ballade på de sociale medier i Egypten.

Nogle brugere kalder det en fornærmelse mod Egyptens stolthed. Andre mener, at skurkene er dem, som har forurenet floden.

Sagen indledes ved en domstol i Kairo 23. december, oplyser retskilder.

Det er en advokat, der har klaget over sangeren, da videoen dukkede op i denne uge. Sangeren risikerer op til tre års fængsel eller en stor bøde.

»Mens regeringen forsøger at genoplive turismen, benyttede sangeren grov latterliggørelse, og det fik publikum til at grine. Det er en fornærmelse mod den egyptiske stat,« siger advokat Hany Gad i sin klage.

Hun kan anke en eventuel dom.

Egyptens regering har efter militærkuppet i 2013 begrænset egypternes frihed.

Kunstnere, forfattere og aktivister, som kritiserer regeringen eller præsident Abdel Fatah al-Sisi risikerer bagvaskelse i populære tv-shows. Tusinder er sendt bag tremmer, siden det islamiske styre blev fjernet af militæret.

Sherine har undskyldt på Facebook.

»Jeg undskylder af hele mit hjerte for enhver smerte, som jeg må have forårsaget. Det var en dårlig joke, som jeg ikke ville have brugt, hvis jeg kunne skrue tiden tilbage,« skriver sangeren.

Ifølge musikernes forbund faldt kommentaren under en koncert i Libanon. Sangeren siger, at hun mener, at det var i De Forenede Arabiske Emirater.

/ritzau/AP

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.