Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Egyptisk opposition beskylder Morsi for valgsvindel

Folkeafstemningen om den egyptiske forfatning var præget af »uregelmæssigheder« og »bedrageri«, mener oppositionen, efter at flertal har sagt ja til forfatningen.

Medlem af oppositionspartiet i Egypten Amr Hamzawy taler ved en nyhedskonference den 23. december 2012.
Medlem af oppositionspartiet i Egypten Amr Hamzawy taler ved en nyhedskonference den 23. december 2012.

Oven på lørdagens folkeafstemning om en ny forfatning spekulerer ledende oppositionsgrupper i valgsvindel og kræver en undersøgelse af valghandlingen.

Oppositionsalliancen Den Nationale Befrielsesfront har tilskyndet den egyptiske valgkommission til at se nærmere på de »uregelmæssigheder«, »bedrageri« og »krænkelser«, som der ifølge partiet fandt sted på de to valgdage 15. og 22. december.

- Folkeafstemningen er ikke en afslutning. Det er blot et slag. Vi vil fortsat kæmpe for det egyptiske folk, siger Abdel Ghaffer Shokr fra Den Nationale Befrielsesfront ifølge Al Arabiya.

Han bakkes op af partifællen Amr Hamzawy.

- Vi har bedt valgkommissionen om at undersøge uregelmæssighederne, inden man annoncerer de officielle resultater, siger han.

Folkeafstemningen endte ifølge de første og endnu uofficielle resultater med et relativt klart ja til en ny forfatning. 64 procent stemte for den nye forfatning, men et officielt resultat ventes først offentliggjort mandag.

En tredje talsmand for oppositionsalliancen siger dog til BBC, at man ikke vil bestride resultatet af folkeafstemningen om den forfatning, som præsident Mohamed Morsi fra Det Muslimske Broderskab er stor fortaler for.

Selvom 64 procent af vælgerne stemte for den nye forfatning, så er det ikke udtryk for en bred opbakning, vurderer Egypten-eksperten Jakob Skovgaard-Petersen, som er professor ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier ved Københavns Universitet. Han peger på, at mange egyptere blev væk fra stemmeurnerne i protest.

- Et flertal har stemt for, men stemmedeltagelsen var helt nede på omkring 30 procent, og godt og vel 40 procent stemte imod. Så man kan ikke sige, at det er en entusiastisk befolkning, der står bag. Da der var valg i Egypten for et år siden, var der en væsentlig højere stemmeprocent. Der har været tre valg siden revolutionen, og der har deltagelsen ligget på 50 procent og 60 procent. Når folk tror, at det gør en forskel at stemme, så er stemmeprocenten høj, men denne gang er mange blevet hjemme i protest, forklarer han.

Jakob Skovgaard-Petersen peger på, at islamisterne har sat et solidt fingeraftryk på forfatningen, og det vil skabe yderligere splittelse i Egypten, lyder hans vurdering.

- Vi vil se et Egypten, som islamisterne vil være i stand til at dominere politisk, men som vil være dybt polariseret. Og i en situation, hvor man har haft en revolution og nogle meget turbulente år, så havde det været godt med en mere konsensussøgende og koalitionsbyggende politik, forklarer han.

Op til afstemningen har der været flere voldsomme demonstrationer mod forfatningen, som er blevet beskyldt for at knægte det kristne mindretal i Egypten. Kritikerne har samtidig langet ud efter Det Muslimske Broderskab for at presse forfatningen igennem. Det har i længere tid ført til voldsomme protester, og adskillige mennesker har mistet livet under kampe mellem politi og demonstranter.

Centrale dele af den nye forfatning foreskriver, at lovgivning skal baseres på islamiske principper, at staten er beskytter af »offentlig moral og orden«, og at forfatningen opretholder »lighed for loven uden diskrimination«.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.