Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Egypterne godkender udkast til ny forfatning

Uofficielle resultater viser, at mere end 60 procent af Egyptens vælgere har godkendt forfatningsudkastet.

Stemmesedlerne tælles op efter lørdagens valg om ny forfatning i Egypten.
Stemmesedlerne tælles op efter lørdagens valg om ny forfatning i Egypten.

Tidlige indikationer viser, at egypterne har godkendt et nyt forfatningsudkast efter lørdagens anden og sidste runde af folkeafstemningen, skriver Reuters.

En embedsmand fra Det Muslimske Broderskab, som støtter præsident Mohamed Morsi, fortæller lørdag nat, efter at næsten fire millioner stemmer er talt op, at der er et flertal på 74 procent til fordel for den ny forfatning.

Ligeledes viser exit polls fra oppositionen, Den Nationale Frelse Front, at forfatningsudkastet bliver godkendt.

- Det ser i øjeblikket ud til, at 68 procent af vælgerne har godkendt udkastet, mens 32 procent har stemt imod, fortæller Al Jazeeras udsendte i Cairo, Mike Hanna, og tilføjer, at kun 35 procent af Egyptens omkring 50 millioner stemmeberettigede vælgere har stemt.

Dog vil der højst sandsynligt ikke ligge et officielt resultat før mandag, skriver Reuters.

Første runde af folkeafstemningen blev afviklet for en uge siden, og her blev det med 57 procent af stemmerne et klart ja til forfatningen, som præsident Mohamed Morsi fra Det Muslimske Broderskab er stor fortaler for.

Blandt de centrale dele i forfatningen er, at lovgivning skal baseres på islamiske principper, at staten er beskytter af »offentlig moral og orden«, og at forfatningen opretholder »lighed for loven uden diskrimination«. Forfatningsteksten nævner i den forbindelse ikke specifikt lighed mellem kønnene.

Mens egypterne lørdag gik til stemmeurnerne, trådte landets vicepræsident tilbage.

58-årige Mahmoud Mekki har tidligere udtalt, at han ville træde tilbage, når der er stemt for udkastet, og at den nye forfatning desuden eliminerer behovet for en vicepræsident.

- Jeg har for noget tid siden indset, at politik ikke passer sammen med mit professionelle virke som dommer, sagde Mahmoud Mekki i en udtalelse, der lørdag blev læst op på statsligt TV. Ifølge Al Jazeera antyder Mekkis udtalelse dog, at hans fratrædelse skal ses i lyset af den politik, som præsident Mohamed Morsi fører.

Mekki var sidste år en af de ledende oppositionsfolk, der var med til at vælte den tidligere diktator Hosni Mubarak.

Ligeledes lørdag meddelte præsident Morsi navnene på de 90 nye medlemmer, han har udpeget til overhuset, der er parlamentets øvre kammer.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.