Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Egyptens nye forfatning er klar

Forfatningsrådet i Egypten har fredag morgen godkendt udkastet til landets ny forfatning, der fortsat er baseret på islamisk lov.

Arkivfoto fra Mohamed Mahmoud-gaden i Cairo.
Arkivfoto fra Mohamed Mahmoud-gaden i Cairo.

Efter et 19 timer langt møde har Egyptens forfatningsråd fredag morgen vedtaget udkastet til landets ny forfatning. Ifølge udkastet er forfatningen fortsat baseret på de sharia-principper, som også er gældende for den nuværende forfatning, der blev udarbejdet under den afsatte præsident Hosni Mubarak. Det oplyser Reuters.

- Vi er færdige med arbejdet med Egyptens forfatning. Vi vil indkalde præsidenten i dag (fredag, red.) og informere ham om, at forsamlingen er færdig med sin opgave, og at projektet med forfatningen er afsluttet, siger Hossam el-Gheriyani, leder af forfatningsrådet, ifølge Reuters.

Udkastet, der indeholder 234 artikler, skal nu godkendes af præsident Mohamed Morsi og dernæst ved en folkeafstemning i landet, der skal holdes inden for 15 dage.

En ny forfatning er afgørende for den videre politiske proces. Blandt andet er den afgørende for, at der kan afvikles et nyt parlamentsvalg i første halvdel af 2013.

De fleste sekulære og andre kritiske medlemmer har forladt forfatningsrådet, fordi det domineres af islamister og yderligtgående salafister, der ifølge kritikere ønsker en forfatning med vægt på religionen og islamiske værdier.

Den tidligere præsident for den Arabiske Liga, Amr Moussa, der forlod rådet i sidste måned, har tidligere udtalt til Reuters, at rådet er blevet misledt til at haste forfatningen igennem.

- Det er et af de skridt, der ikke skulle være taget i betragtning af den vrede og mistillid, der er til forfatningsrådet, sagde han.

De seneste dage har den centrale Tahrirplads i Cairo sammen med torve og gader i andre storbyer været scene for voldsomme demonstrationer og sammenstød mellem politi og modstandere af de magtdekreter, præsident Mohamed Morsi udstedte sidste torsdag til sin egen fordel.

Torsdag aften adresserede præsidenten sit folk i stats-tv, hvor han forsøgte at berolige gemytterne.

- Det (dekretet, red.) vil ende, så snart folket stemmer om en forfatning, sagde Morsi ifølge Reuters.

- Der er ikke plads til diktatur, tilføjede han.

Ifølge Reuters planlægger 11 egyptiske aviser ikke at udkomme på tirsdag i protest mod Morsis dekret. Ligeledes planlægger tre privatejet tv-stationer ikke at sende på onsdag.

To er blevet dræbt og hundredvis såret i protesterne, siden dekretet blev udstedt.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.