Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Egyptens Morsi presses fra gaden

Den egyptiske præsident Morsi har fået vreden til at koge hos sine modstandere efter udstedelsen af dekreter, der gør ham straffri. Styrkeprøve mellem gadens parlament og præsidenten er i gang.

Demonstranter på Tahrir-pladsen i Kairo, 27. november 2012.
Demonstranter på Tahrir-pladsen i Kairo, 27. november 2012.

Egyptens præsident Mohamed Morsi er under stigende pres fra kritikere og demonstranter på gaderne i Egyptens største byer. I Kairo var titusinder af demonstranter tirsdag aften samlet på Tahrirpladsen, hvor de råbte slogans imod præsidenten. Protesterne udviklede sig voldeligt, og en person omkom ifølge rapporterne efter at have indåndet for meget tåregas.Demonstranterne forlanger, at den islamistiske præsident Morsi annullerer de dekreter, han udstedte i sidste uge, og som gør ham straffri for handlinger begået frem til det parlamentsvalg, der ventes afviklet i første halvdel af 2013. Kritikerne mener, at Morsi har tiltaget sig lige så meget magt som den væltede præsident Mubarak og som det militærråd, der fulgte efter ham.

I Kairo kom det tirsdag til regulære kampe mellem demonstranter og politi, hvor demonstranterne kastede med sten og hvor politiet svarede igen med tåregas og knipler. Mange demonstranter havde overnattet på Tahrirpladsen i telte, ligesom det var tilfældet under de bevægede dage for snart to år siden, hvor præsident Mubarak blev væltet. Tirsdagens demonstration i Kairo var den største siden da og var indkaldt af den samlede opposition.

Præsidentens magtbase, som udgøres af Det Muslimske Broderskab havde også varslet en moddemonstration, men den blev i sidste øjeblik aflyst af frygt for sammenstød.

En af præsidentens rådgivere, Jihad Haddad forklarer overfor CNN, at Morsi kun er ude på at sikre Egyptens skrøbelige revolution, der hviler på resultaterne fra Det Arabiske Forår:

- Hans skridt skal cementere den proces, der skal skabe de institutioner, som skal begrænse hans magt, sikre en forfatning og parlamentariske valg, så vi kan sige, at vi har et demokrati, lyder det fra rådgiveren.

Modsat lyder det fra, Amr Hamzawy, en af de parlamentarikere der sad i det nu opløste parlament og som kritiserer Morsi for at have tiltaget sig såvel den lovgivende og dømmende magt:

- Det er et miks, der kun kan føre til diktatur, siger han til CNN.

Egyptens dommere har også reageret skarpt på Morsis dekreter, og er gået i strejke. Lederen af dommernes organisation, Mohamed al-Zind beregner overfor CNN dekreterne som: »Det mest afskyelige angreb på de juridiske myndigheders uafhængighed.«

Reuters skriver fra Tahrirpladsen, at demonstranterne anvender de samme slagord mod Morsi, som blev brugt mod Mubarak, og den 32-årige Ahmed Husseins bemærkning til Reuters samler meget godt stemningen blandt demonstranterne:

- Vi vil ikke have et diktatur igen. Mubaraks regime var et diktatur. Vi gennemførte en revolution for at få frihed og retfærdighed, lyder det fra ham.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.