Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Egyptens militær advarer mod "katastrofal kurs"

I sin første udtalelse under snart 14 dages politisk uro i Egypten opfordrer landets magtfulde militær til dialog. Oppositionen afviser og kalder til flere demonstrationer

De voldsomme politiske uroligheder i Egypten, der er gået ind i den tredje uge, nærmer sig så kritisk et punkt, at landets magtfulde militær nu for første gang udtaler sig officielt.

En talsmand for militæret siger ifølge Al-Jazeera, at det opfordrer til dialog for at løse den politiske krise, der er i færd med at rive landet over i to; den ene halvdel repræsenteret ved oppositionen, der ønsker reformer og raser mod den nyvalgte præsident Mohamed Mursi - den anden halvdel de Mursi-tro støtter i det Muslimske Broderskab.

Mindst otte personer er dræbt og flere end 800 såret i de voldelige sammenstød mellem pro- og anti-Mursi-demonstranter. Politiet har været sat ind for at beskytte bl.a. præsidentpaladset i Cairo og Det Muslimske Broderskabs bygninger.

- Dialogens vej er den bedste og eneste vej til at nå en aftale og opnå det, der er i nationens og borgernes interesse. Det modsatte vil føre os ned i en mørk tunnel med katastrofale resultater, hedder det i udtalelsen fra militæret.

I en tale til nationen torsdag aften inviterede Mohamed Mursi oppositionen til forhandlinger, men det har flere prominente personer i de forskellige oppositionsgrupperinger afvist. 

Diktatorisk dekret

Oppositionen er utilfredse med et dekret, som Mohamed Mursi udstedte 22. november. Dekretet gav, i store træk, Mursi ret til på egen hånd at udstede enhver lov, han måtte ønske og satte landets højeste juridiske magt ud af spillet.

I oppositionens øjne var dette reelt udtryk for, at Mursi - der ellers har solgt sig selv som det nye egyptiske demokratis mand - ragede såvel den lovgivende som udøvende magt til sig og installerede sig selv som diktator på linje med den forhadte, afsatte ekspræsident Mubarak.

Dekretet udløste massedemonstrationer fra oppositionen, men også almindelige egyptere, som føler, at Mursi og det Muslimske Broderskab har stjålet revolutionen fra dem. Oppositionsgrupperne forlanger bl.a. at Mursi skal annullere sit dekret og udsætte den forfatnings-folkeafstemning, som er datosat til den 15. december. Forfatningsudkastet er formuleret af en broderskabs-domineret forsamling og beskytter ikke alle egyptere, siger oppositionen.

Den statslige avis Al-Ahram skriver lørdag, at Mursi snart vil beordre hæren til at lægge en dæmper på sammenstødene i Cairo og flere andre store egyptiske byer.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.