Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Egyptens magtkamp står foran sit endelige klimaks

Store demonstrationer for og imod den foreslåede forfatning er bebudet i Egypten i dag. Oppositionen er presset, og præsident Morsi måttet tage det risikable skridt at kalde militæret til hjælp, lyder det fra Berlingskes udsendte i Egypten.

En Egyptsk freng og hans mor tager et billede tæt på en militær kampvogn fra den Republikanske Garde foran præsidentpaladset i Kario.
En Egyptsk freng og hans mor tager et billede tæt på en militær kampvogn fra den Republikanske Garde foran præsidentpaladset i Kario.

JERUSALEM: Den højspændte nervekrig om magten i Egypten kan i dag nå et nyt klimaks.

Oppositionen har kaldt sine tilhængere på gaden for med deres antal at lægge yderligere pres på præsident Mohamed Morsi men samtidig har islamister opfordret »millioner« af støtter til en moddemonstration til støtte for præsidenten og det omdiskuterede forfatningsudkast.

Tidligere har Det Muslimske Broderskab i sidste øjeblik aflyst demonstrationer for at undgå konfrontationer, men nu er der tegn på, at Morsi har skærpet kursen over for sine modstandere. Et nyt dekret giver militæret magt til at skride ind og anholde civile frem til, at resultatet af forfatningsafstemningen foreligger.

Forhastet sjusk

Den ekstremt anspændte situation afspejler, at magtkampen er gået ind i en afgørende fase med kun få dage til den planlagte forfatningsafstemning på lørdag. En alt for hård fremfærd fra Morsis side over for revolutionære og oppositionskræfter i gaden vil styrke argumentet om, at han blot er en ny autoritær arvtager efter den afsatte præsident Hosni Mubarak.

Omvendt afviser han alle krav om at udskyde afstemningen om forfatningen, der ifølge kritikere er blevet hastet og sjusket igennem med store huller designet til at indføre et islamistisk regime, som ikke tolererer modstand.

Sidste udkald

For oppositionen kan det være sidste chance for at få udskudt afstemningen eller helt taget forfatningsudspillet af bordet. At det langt største pres ligger på dem, understreges af talsmanden for det Muslimske Broderskab, Mahmoud Ghozlan, der har sagt, at oppositionen selvfølgelig kan fortsætte protesterne så længe, at de er fredelige:

»De kan vælge at boykotte, deltage eller sige nej. De kan gøre, hvad de vil. Det vigtige er, at det forbliver i en fredelig kontekst, hvor landets ro og sikkerhed bliver bevaret.«

Udtalelsen afspejler også, at tiden er ved at løbe ud for oppositionen. De ledende kræfter har endnu ikke defineret for deres tilhængere om de, hvis afstemningen ikke bliver udskudt eller taget af bordet, ønsker, at den bliver boykottet, eller at man møder frem og stemmer nej.

Kritik fra begge sider

Præsidentens og Broderskabets selvsikkerhed kommer dog ikke just til udtryk i beslutningen om øgede magtbeføjelser til militæret.

Både islamister, revolutionære og oppositionskræfter har løbende kritiseret militæret for brutalitet og magtmisbrug i rollen som »garant« for en overgang til egyptisk demokrati. Tidligere var militæret et afgørende fundament for Mubaraks regime, der blev sat ind mod både islamistiske og andre kritikere.

»Lov, der giver de væbnede styrker ret til at anholde alle involveret i ulovlige handlinger som nedbrænding af bygninger og ødelæggelser af offentlig ejendom er kun beregnet til at garantere sikkerhed under afstemningen,« siger en militærkilde til Reuters.

For egypterne er det endnu en uberegnelig brik i det magtspil, der kan sætte kursen for det fremtidige Egypten, men som dag for dag bliver sværere at overskue. Endsige finde det rigtige svar til inden på lørdag. B

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.