Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Egyptens højesteret går imod Morsi

Mohamed Morsi er under pres fra hele Egyptens dommerstand for at ændre sine magtdekreter. Samtidig kæmper politi og demonstranter i Cairo.

Den egyptiske højesteret anklager nu landets islamistiske præsident Mohamed Morsi for at føre en kampagne mod retten, skriver Reuters.

Højesteretten stiller sig dermed på linje med landets øvrige dommerstand, der har udtrykt skarp kritik af de dekreter, som Morsi udstedte i sidste uge, og som fritager ham for straf for handlinger begået frem til et nyt parlament er valgt.

Landets dommere er gået i strejke, og samtidig er gaderne i Egyptens større byer fyldt med demonstranter, der kræver, at Morsi trækker sine dekreter tilbage.

Selv har han udtrykt, at de kun gælder i ganske særlige tilfælde - men denne tilsyneladende imødekommenhed har ikke kunnet dæmpe vreden hos hans modstandere.

Natten til onsdag var der voldsomme sammenstød mellem politi og demonstranter i Cairo omkring den centrale Tahrirplads, hvor politiet anvendte tåregasgranater mod demonstranterne, der krævede Morsis afgang.

- Det er sørgeligt og har smertet medlemmerne, at præsidenten deltager i de stadige angreb på denne ret, siger højesterettens talsmand Maher Samy til Reuters.

Højesteretten, der samtidig er forfatningsdomstol, erklærede tidligere på året, at det islamistisk dominerede parlament var ugyldigt, hvilket førte til, at det blev opløst. Et nyt ventes valgt i første halvdel af 2013.

Samtidig sidder et særligt forfatningsråd og brygger på en ny egyptisk forfatning, men det har Morsis modstandere trukket sig fra i protest mod islamisternes og underliggende Det Muslimske Broderskabs dominerende rolle. Modstanderne frygter, at forfatningsrådet vil barsle med em forfatning som i langt højere grad en tidligere vil lægge vægt på islamiske værdier og principper, og ikke på demokratiske.

Derfor er fronterne mellem Morsis modstandere og tilhængere nu trukket op i gaderne og i det egyptiske retsvæsen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.