Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Egypten stemmer om islamisk drejning

Lovgivning baseret på islams principper bliver hverdag i Egypten, hvis landets vælgere stemmer til fordel for en ny forfatning. Og det tyder meget på.

En egyptisk mand dypper sin lillefinger i blæk efter at have afgivet sin stemme i den anden omgang af valget om en ny egyptisk forfatning.
En egyptisk mand dypper sin lillefinger i blæk efter at have afgivet sin stemme i den anden omgang af valget om en ny egyptisk forfatning.

Valgstederne i Egypten er for længst åbnet i lørdagens afgørende afstemning om en ny forfatning, der er blevet udarbejdet af en forsamling domineret af islamister, og som ifølge oppositionen vil polarisere nationen.

Første runde blev afviklet for en uge siden, og her blev det med 57 procent af stemmerne et klart ja til forfatningen, som præsident Mohamed Morsi fra Det Muslimske Broderskab er stor fortaler for. Ifølge flere analytikere, som nyhedsbureauet Reuters har interviewet, tyder alt på endnu et ja til forfatningen.

Valgstederne lukker officielt klokken 18 dansk tid, men som det var tilfældet i første valgrunde, forventes det, at flere holder længere åbent. Efter første valgrunde, der blev afholdt 15. december, var den egyptiske opposition fremme med beskyldninger om, at valget var gennemsyret af korruption.

Blandt de centrale dele i forfatningen er, at lovgivning skal baseres på islams principper, at staten er beskytter af »offentlig moral og orden«, og at forfatningen opretholder »lighed for loven uden diskrimination«. Forfatningsteksten nævner i den forbindelse ikke specifikt lighed mellem kønnene.

Endelig skal en egyptisk præsident maksimalt kunne bestride embedet i to perioder à fire år. Da den nu afsatte Hosni Mubarak regerede, var der ingen tidsbegrænsning.

Menneskeretsgrupper har ved flere lejligheder kritiseret, at forfatningen ikke nævner respekten for internationale menneskeretskonventioner.

Fredag blev 32 personer såret, da tilhængere og modstandere af præsident Morsi stødte sammen ved moskeen i Egyptens næststørste by, Alexandria. Her brugte politiet tåregas for at skille de stenkastende grupper fra hinanden.

Tusindvis af mennesker deltog ved demonstrationerne, der fandt sted efter fredagsbønnen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.