Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Egypten og Tyrkiet angriber Charlie Hebdo

Nye tegninger af profeten Muhammed møder modstand i den muslimske verden.

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, beskylder Vesten for dobbeltmoral. Foto: Adem Altan/AFP
Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, beskylder Vesten for dobbeltmoral. Foto: Adem Altan/AFP

Satirebladet Charlie Hebdos nye karikaturtegninger af profeten Muhammed bliver mødt af fordømmelse flere steder i den muslimske verden.

I Egypten underskrev præsident Abdel-Fattah El-Sisi ifølge Ahram Online et dekret, som giver regeringen mandat til at forbyde fremmede udgivelser, der krænker religion. Samtidig advarede landets indflydelsesrige stormufti, Shawqi Allam, Charlie Hebdo mod nye tegninger af muslimernes profet. Det er er en »racistisk handling,« mener stormuftien.

I Tyrkiet blev en lastbil på vej fra et trykkeri med avisen Cumhuriyet standset af politiet, der tjekkede, om avisen gengav nogle af Charlie Hebdos karikaturer af profeten, og en lokal tyrkisk domstol besluttede i går at blokere for adgangen på internettet til billeder af profeten i det nye nummer af Charlie Hebdos ugentlige satiremagasin.

Erdogan anklager Vesten

Tyrkiets præsident, den stadig mere islamisk­-hældende Recep Tayyip Erdogan, beskylder ligefrem Vesten for islamofobi .

»Vestens dobbeltmoral er åbenlys. Som muslimer har vi aldrig taget del i terr­or-massakre. Bag disse løgne ligger racisme, hadefuld tale og islamofobi,« fastslår Erdogan.

»Den islamiske verden bliver taget ved næsen, det skal vi være klar over,« mener den tyrkiske præsident.

Også den iranske regering er ude med riven og kalder tegningen af profeten på forsiden af Charlie Hebdos seneste udgave for »krænkende.«

Reaktionerne viser, at det ikke kun er al-Qaeda, Islamisk Stat og andre militante islamister, der har problemer med Europas syn på ytringsfrihed. Det har regeringerne i den islamiske verden – hvoraf flere er Vestens allierede i kampen mod Islamisk Stat i Syrien og Irak – også.

Flere af disse lande var tilmed repræsenteret på højt niveau, da Frankrig i søndags var vært for en stor demonstration til minde om ofrene for terrorangrebet og til støtte for den franske republiks værdier.

Det paradoks er blevet bemærket af organisationen Reporters sans frontières (Journalister uden grænser), der blandt andre gøremål overvåger pressefriheden over hele verden.

»På hvilket grundlag kommer repræsentanter fra regimer, som undertrykker presse­friheden, til Paris for at ære Charlie Hebdo, en udgivelse, der altid har forsvaret den mest radikale udgave af ytringsfrihed,« spørger Reporters sans frontières.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.