Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Egypten brænder efter præsidentens »kup«

Der er stukket ild til en række af Det Muslimske Broderskabs bygninger, og de egyptiske myndigheder er i højeste alarmberedskab efter dekret fra præsidenten, som giver ham yderligere magtbeføjelser.

Demonstranter kom i sammenstød med politiet på Tahrir Pladseni Kairo. De er vrede over, at præsident Mohamed Morsi har udstedt et dekret, der giver ham yderligere magtbeføjelser og kalder det for en kidnapning af revolutionen og Det Arabiske Forår.
Demonstranter kom i sammenstød med politiet på Tahrir Pladseni Kairo. De er vrede over, at præsident Mohamed Morsi har udstedt et dekret, der giver ham yderligere magtbeføjelser og kalder det for en kidnapning af revolutionen og Det Arabiske Forår.

Det var et »kup mod legitimiteten«, da præsident Mohamed Morsi torsdag udstedte et dekret, der sikrer ham yderligere magt, og blandt andet gør det umuligt for domstole og enhver anden myndighed at omgøre præsidentens beslutninger

Sådan lyder det ifølge BBC fra flere af Morsis kritikere, og nobelprismodtager Mohamed ElBaradei, der er en nøglefigur i den egyptiske opposition, skrev torsdag følgende på sin Twitter-profil:

- Morsi har i dag tilranet sig alle statslige beføjelser og udnævnt sig selv til Egyptens nye farao. Det er et stort slag mod revolutionen, som kan få frygtelige konsekvenser.

Konsekvenserne er tilsyneladende allerede trådt i kraft i flere byer. I Alexandria er demonstranter kommet i karambolage med politiet, og de skal desuden have stukket ild til Det Muslimske Broderskabs hovedkvarter i byen. Morsi var Broderskabets kandidat ved præsidentvalget.

I andre dele af Egypten er der ligeledes sat ild til bygninger tilhørende Det Muslimske Broderskab, og i hovedstaden Cairo meldes der om demonstrationer både for og imod præsident Mohamed Morsi.


FN stærkt bekymret

Formanden for FNs menneskerettighedskommission Navi Pillay siger ifølge Reuters, at »vi er stærkt bekymrede over de mulige konsekvenser som dekretet kan få på menneskerettighederne og lovgivningen i Egypten«.

Fra Morsis fløj hævdes, at dekretet blot skal sætte skub i den proces, der skal lede frem mod et nyt parlamentsvalg, som dog ikke kan holdes før en ny forfatning er på plads.

Også i USA er der bekymring over udviklingen, der er eskaleret blot få dage efter, at præsident Morsi spillede en afgørende rolle i den våbenhvile, der er indgået mellem Hamas i Gazastriben og Israel.

Udenrigsminister Hillary Clinton mødtes onsdag med Morsi i Cairo, og takkede ham for hans mægling, men fredag sagde talsmanden for det amerikanske udenrigsministerium, Victoria Nuland, at dekretet som trådte i kraft i onsdags, »skaber bekymring blandt mange egyptere og i det internationale samfund«.

Præsident Morsi siger selv, at Egypten bevæger sig i den rigtige retning, og at han har taget sine beslutninger for at glæde Gud og nationen, skriver Reuters.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.