Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Egypten åbner grænsen til Gazastriben for første gang i 10 år

Op mod 20.000 palæstinensere har søgt om at få lov til at rejse ud af Gaza i de tre dage, grænsen er åben.

Palæstinensere venter lørdag morgen ved Khan Younis i den sydlige del af Gazastriben på en bus, der skal køre dem til Rafah-grænseovergangen. Scanpix/Mahmud Hams
Palæstinensere venter lørdag morgen ved Khan Younis i den sydlige del af Gazastriben på en bus, der skal køre dem til Rafah-grænseovergangen. Scanpix/Mahmud Hams

For første gang i ti år åbnede grænsen mellem Egypten og Gazastriben lørdag under det palæstinensiske selvstyres kontrol.

Det giver indbyggerne håb om lettere at kunne bevæge sig ind og ud af den fattige palæstinensiske enklave.

Grænseovergangen Rafah åbnede lørdag morgen og vil være åben for nogle rejsende i de kommende tre dage, siger en palæstinensisk embedsmand.

»Egypten vil åbne overgangen for humanitære sager registreret ved indenrigsministeriet«, siger embedsmanden.

Op mod 30.000 palæstinensere har i de seneste måneder søgt om tilladelse til at rejse ind i Egypten, oplyser det palæstinensiske indenrigsministerium til nyhedsbureauet Reuters.

Det palæstinensiske selvstyre overtog kontrollen med Rafah-overgangen fra Hamas-bevægelsen. Det skete i kølvandet på den forsoningsaftale, der i sidste måned blev indgået mellem Hamas og det mere moderate Fatah.

I de seneste år, hvor Hamas har siddet på magten i Gazastriben, har grænsen til Egypten i det store hele været lukket.

Både Egypten og Israel har i årevis blokeret Gaza. De argumenterer for, at det er nødvendigt at isolere Hamas.

Forsoningsaftalen indebærer blandt andet, at Hamas 1. november overdrog kontrollen med Gazastribens grænser til det palæstinensiske selvstyre, der har til huse på Vestbredden.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.