Du er logget ind

Din profil kan bruges på berlingske.dk, business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Eftersøgt whistleblower frygter for sit liv

Den tidligere efterretningsmedarbejder Edward Snowden frygter, at amerikanske embedsmænd ønsker at dræbe ham.

USA: Whistlebloweren Edward Snowden frygter, at amerikanske embedsmænd ønsker at dræbe ham. Sådan lyder det ifølge AFP i et TV-interview med Snowden, som søndag aften vises på tysk TV.

Meldingen kommer få dage efter, at Snowdens russiske advokat Anatoly Kucherena fortalte, at whistlebloweren frygter for sit liv. Baggrunden var en artikel på det amerikanske webmedie Buzzfeed, der citerede åbenlyse trusler mod Snowden fra unavngivne folk i det amerikanske forsvarsministerium og efterretningstjenesten NSA.

»Disse mennesker - og de er regeringsembedsmænd - har sagt, at de vil elske at skyde en kugle i hovedet på mig eller forgifte mig, når jeg går ud fra et supermarked, for derefter at se mig dø i brusebadet,« siger Edward Snowden i interviewet søndag.

Snowden arbejdede selv for NSA. I sommer blev han verdensberømt, da han lækkede oplysninger om NSAs masseovervågning, hvorefter han flygtede til Rusland, hvor han har fået midlertidigt asyl. I Buzzfeed-artiklen fra sidste uge, som hed »Amerikanske spioner ønsker Edward Snowden død«, blev en embedsmand fra forsvarsministeriet citeret for at sige, at han »vil elske at skyde en kugle i hans hoved«.

Også en nuværende NSA-analytiker er citeret i Buzzfeed-artiklen:

»I en verden, hvor jeg ikke ville være begrænset fra at dræbe en amerikaner, ville jeg personligt gå ud og dræbe ham selv,« siger personen.

Edward Snowden er eftersøgt af de amerikanske myndigheder, fordi han har videregivet oplysninger om programmer, som overvåger millioner af telefonopkald og email verden over. Snowdens advokat fortæller, at amerikaneren planlægger at bede de amerikanske myndigheder om at kigge på truslerne og eventuelt bede medierne om, at identificere de anonyme embedsmænd med navn.

Det tyske TV-interview med Snowden bliver sendt søndag klokken 23.00 på TV-kanalen ARD, og det er ifølge AFP optaget i hemmelighed et sted i Rusland.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.