Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Efter voldsomme protester i Italien: Uber erklæret ulovligt og lukker

Den taxi-lignende kørselstjeneste Uber er blevet forbudt ved en domstol i Italien på grund af sin »unfair konkurrence« over for de traditionelle taxier. Tjenesten har en uge til at lukke ned.

Rom, februar 2017: Italienske taxichauffører støder sammen med politiet. Taxichaufførerne strejkede i seks dage mod en lov i det italienske parlament, som ifølge taxibranchen ville hjælpe Uber i konkurrencen mod de traditionelle taxier.
Rom, februar 2017: Italienske taxichauffører støder sammen med politiet. Taxichaufførerne strejkede i seks dage mod en lov i det italienske parlament, som ifølge taxibranchen ville hjælpe Uber i konkurrencen mod de traditionelle taxier.

Det er snart slut med Uber-samkørsel i Italien. En domstol i Rom har erklæret tjenesten ulovlig, fordi den udgør en »unfair konkurrence« mod de traditionelle taxier og taxichaufførernes levebrød. Det skriver The Independent.

Sagen ved retten var anlagt af Italiens taxa-fagforening.

Ifølge dommen må Uber ikke bruge sin app i Italien og må ikke reklamere for sine services. Fra dommen i fredags fik Uber ti dage til at lukke ned. Uber vil dog appellere afgørelsen.

Ifølge The Independent siger en talsperson, at den amerikansk fødte samkørselstjeneste er »chokeret over den italienske domstols beslutning«:

»Tusinder af professionelle, licens-udstyrede chauffører bruger Ubers app til at tjene penge og tilbyde stabil transport til italienerne,« siger talspersonen.

Mødt af protester i hele Europa

Uber har oplevet eksplosiv vækst, siden virksomheden blev grundlagt i San Francisco i 2009. I dag hævder Uber at være i tjeneste i 570 byer i 77 lande verden over. Tjeneste passerede angiveligt tur nummer en milliard i 2014 allerede.

Ubers indtog i Europa har dog ikke været uden ballade og problemer.

I Danmark meddelte anklagemyndigheden 2. december sidste år, at den ville rejse tiltale mod Uber for overtrædelse af taxilovgivningen, og 28. marts i år meddelte Uber selv, at den ville lukke ned i Danmark som følge af den netop vedtagne nye taxilov.

I Italien har taxichauffører protesteret indædt mod Uber. Det er bl.a. i februar kommet til sammenstød mellem taxichauffører og politiet.

I eksempelvis London har chaufførerne af de ikoniske sorte taxier demonstreret mod Uber-konkurrenterne.

I både Italien og England har argumentet været, at Ubers chauffører fik en urimelig konkurrencefordel, bl.a. fordi de var underlagt færre restriktioner og krav, samt at Uber grundet sin internationale selskabskonstruktion betaler mindre i skat end traditionelle taxa-vognmænd.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.