Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Efter EU-nej: Skotland og Nordirland overvejer løsrivelse

I de to britiske lande Skotland og Nordirland vil man gerne blive i EU. Politiske partier i de to lande overvejer nu, om de skal løsrive sig fra Storbritannien.

Lederen af Det Skotske Nationalparti (SNP), Nicola Sturgeon, siger fredag morgen, at skotterne nu bør overveje, om de vil løsrive sig fra Storbritannien. For deres fremtid ligger i EU, siger hun.
Lederen af Det Skotske Nationalparti (SNP), Nicola Sturgeon, siger fredag morgen, at skotterne nu bør overveje, om de vil løsrive sig fra Storbritannien. For deres fremtid ligger i EU, siger hun.

I Skotland og Nordirland er der et flertal for at blive i EU og derfor lufter landenes politikere lige nu tanker om at løsrive sig fra Storbritannien.

Stemmerne fra torsdagens historiske afstemning i Storbritannien er næsten talt op. Og lige nu kan »remain«-siden ikke nå at indhente »leave«-siden.

Det ligner et britisk farvel til EU.

Skotlands fremtid er i EU

Men i Skotland vil man blive i EU.

Deres fremtid er i Den Europæiske Union, lyder det blandt andet fra lederen af Det Skotske Nationalparti (SNP), Nicola Sturgeon, fredag morgen.

»Afstemningen gør det klart, at den skotske befolkning ser deres fremtid som del af Den Europæiske Union,« siger hun i en erklæring ifølge Reuters.

»Vi afventer det endelige resultat, men Skotland har talt - og talt beslutsomt,« tilføjer hun.

Det er knap to år siden, at befolkningen i Skotland tog stilling til, om de skulle løsrive sig fra Storbritannien. Dengang valgte skotterne at blive.

Nicola Sturgeon har tidligere i år sagt, at hvis afstemningen ender med et EU-farvel, så vil hun arbejde for en ny folkeafstemning om skotsk løsrivelse fra Storbritannien. For hvis skotterne ønsker at blive i EU, så er det demokratisk uholdbart, hvis England kan stemme Storbritannien ud af EU, lød det dengang fra SNP-lederen.

Torsdagens stemmer i Skotland er nu talt op og her fordelte det sig således: 62 procent stemte for at blive i EU, mens 38 procent stemte for at forlade EU. Derved et solidt flertal for at blive i det europæiske samarbejde.

Nordirerne vil også blive i EU

Hos nordirerne stemte et flertal også for at blive i EU, i alt 55,8 pct. satte kryds ud for »remain«.

Derfor melder politikere i Nordirland sig nu også i koret af skotske politikere, der nu vil løsrive sig fra Storbritannien.

Ifølge det nordirske regeringsparti Sinn Feins formand, Declan Kearney, bør Storbritanniens nej til EU føre til nordirske overvejelser om, hvorvidt landet bør blive eller løsrive sig fra Storbritannien, siger han ifølge Ritzau.

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.