Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Drop cigaretterne når du fylder 30 - og lev næsten 10 år længere

Dødsrisikoen for kvindelige rygere falder drastisk, hvis blot de kvitter smøgerne, når de er 30 år.

Kvindelige rygere bør droppe den usunde vane, når de er omkring 30 år.

I hvert fald, hvis de vil minimere risikoen for at dø af tobaksrelaterede sygdomme, skriver BBC på baggrund af en artikel fra det anerkendte medicinske tidsskrift The Lancet.

En undersøgelse af en million britiske kvinder viser, at kvinder, der følger det gode råd, næsten helt eliminerer risikoen for at blive ramt af den dårlige vanes mange følgesygdomme. Det koster i gennemsnit en måneds lavere middellevetid at ryge frem til 30-årsalderen, mens rygere, der pulser løs hele livet, dør næsten et årti før ikke-rygerne.

Undersøgelsen viser også, at der er håb for de kvindelige rygere, som kvitter smøgerne som 40-årige. De skærer stadig omkring et år af deres middellevetid, men ikke mere end det.

Undersøgelsen har fulgt den første generation af kvinder, som begyndte at ryge i løbet af 1950erne og 1960erne. Frem til denne periode var der ikke store grupper af rygere blandt kvinder, og derfor kan effekten af at være livslang kvindelig ryger først måles nu.

- Det, vi har påvist, er, at hvis kvinder ryger som mænd, dør de som mænd. Flere end halvdelen af de kvinder, som ryger og som fortsætter med det, dør af tobakken. Det hjælper at stoppe, det hjælper faktisk overraskende godt. Rygning dræber, at stoppe hjælper og jo før, man stopper, jo bedre, siger lederen af undersøgelsen, professor i medicinsk statistik og epidemiologi Richard Peto fra Oxford Universitet.

Det samme gælder for mænd, understeger han.

Den Britiske Lungeforening understreger, at undersøgelsen ikke er et carte blanche for rygere, som tror, at de nu bare kan pulse løs, indtil de fylder 30.

Rygning koster hvert år flere end fem millioner mennesker livet på verdensplan, og rygning kan medføre cirka 25 kendte følgesygdomme.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.