Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Dronning Margrethe fester med den norske kongefamilie

Den danske dronning er nær veninde af den norske dronning Sonja, og de har tit været på skiferie sammen.

Danmarks dronning, Margrethe II, har ofte været i selskab med sin veninde og kollega Sonja af Norge. Her ved åbningen af udstillingen »Fra fjell til kyst« i norske Rosendal i sommer. Søndag fejrer de to dronninger så folkefest sammen.
Danmarks dronning, Margrethe II, har ofte været i selskab med sin veninde og kollega Sonja af Norge. Her ved åbningen af udstillingen »Fra fjell til kyst« i norske Rosendal i sommer. Søndag fejrer de to dronninger så folkefest sammen.

Oslo: Folkefesten er søndag i fuld gang i Norge. Det norske kongepar, kong Harald og dronning Sonja, fejrer sit 25-års-regeringsjubilæum med nationen ved sidelinjen.

Med til festlighederne er også den danske dronning Margrethe, der kan skue ud over en række udendørsaktiviteter foran slottet i Oslo.

Forholdet mellem det danske og norske monarki er stærkt og tættere end til det svenske kongehus, siger Trine Villemann, der er forfatter til bøger om det danske kongehus og tidligere hofreporter på Ekstra Bladet.

- Det norske monarki er en udløber af det danske monarki, og derfor er der nogle helt naturlige, tætte bånd mellem det danske og norske kongehus. Der er både venskabelige og historiske bånd, siger Trine Villemann.

- Vores dronning er nær veninde af dronning Sonja. Op til for ganske få år siden tog de to dronninger på skiferie sammen.

Nok er regenterne til dels ens af sind, men deres måde at fejre store begivenheder på ligger milevidt fra hinanden.

Det danske kongehus er mere ophøjet, hvor det norske er folkeligt, mener Wibecke Lie, der i 30 år har dækket kongestof for det norske nyhedsbureau NTB.

- Mens Danmark hylder det ophøjede kongehus, hvor dronning Margrethe lader sig fejre og køre i guldkarret, så deltager det norske kongepar i regeringsjubilæet sammen med folket, siger Lie.

Villemann er enig med Wibecke Lie i, at det norske kongehus er mere favnende.

- De har gjort meget ud af, at det er en folkefest. Fejringen skal inkludere og omfavne det norske folk, siger Trine Villemann og tilføjer:

- Og det er jo en stil, vi ikke er vant til at se i Danmark. Dronning Margrethes 75-års fødselsdag var det sædvanlige med karettur, balkonscene og så en officiel middag for landets spidser og en uofficiel for alle de rige venner. Der var ikke indbudt til en folkelig begivenhed, der inkluderede almindelige danskere.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.