Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Dronning Beatrix abdicerer: Ny generation skal til

Kort før hun fylder 75, meddeler den hollandske dronning Beatrix, at hun abdicerer. 30. april bliver hendes ældste søn, kronprins Willem-Alexander, kronet til konge af Nederlandene.

Sådan gik Dronning Beatrix på hollands TV for at annoncere, at hun 30. april abdicerer fra den hollandske trone.
Sådan gik Dronning Beatrix på hollands TV for at annoncere, at hun 30. april abdicerer fra den hollandske trone.

HOLLAND: - Tak for de mange år, hvor jeg fik lov til at være jeres dronning. Nu må den nye generation overtaget ansvaret for vores nation.

Sådan sagde Hollands folkekære dronning Beatrix, da hun mandag aften talte til sine undersåtter på radio og TV og meddelte, at hun abdicerer.

Dermed træder dronningen i både sin mor og mormors fodspor. I de fleste moderne monarkier kommer der et dødsfald før et tronskifte, men i Holland er der opstået en tradition for abdikationer. Dronning Beatrix besteg selv tronen efter sin mors, dronning Julianas abdikation i 1980, mens hendes mormor, Wilhelmina, frasagde sig tronen i 1948.

- Tiden er inde til at tage dette skridt, som jeg har opvejet at tage i nogle år, sagde Beatrix i sin tale til nationen med henvisning til sin forestående fødselsdag og det hollandske monarkis 200 års jubilæum.

- Sammenfaldet af disse to begivenheder har udløst min beslutning om at abdicere, sagde dronningen, der takkede sine undersåtter for deres hengivenhed og støtte i årene som regent.

En lignende begivenhed skal man dog næppe forvente herhjemme, vurderer en kender af det danske og de europæiske kongehuse, historiker Lars Hovbakke Sørensen. Inden dansk monark siden Valdemar 3. i 1330 har frivilligt afgivet tronen, og det vil den nuværende heller ikke, fastslår han.

- Det er en næsten ubrydelig tradition, at de danske monarker bliver siddende til de dør. Sådan her det været i de sidste 500 år, og sådan bliver det helt sikkert med dronning Margrethe, siger Lars Hovbakke Sørensen til BT.

Han vurderer, at kun alvorlig sygdom vil kunne få dronning Margrethe til at abdicere.

- Dronning Margrethe er 72 år, og man kan sagtens forestille sig, at hun sidder 20 år endnu. Hun har selv sagt flere gange, at der ikke skal være tvivl om, at hun bliver siddende til hun dør, siger historikeren

Det hollandske tronskifte finder sted 30. april, hvor kronprins Willem-Alexander vil blive kronet som konge af Nederlandene.

Den 45-årige kronprins er ældste søn af Beatrix og den nu afdøde prinsgemal Claus. Han blev i mange år betragtet som en playboy og drikfældig levemand, og gik i en periode under tilnavnet prins Pils, men efter han i 2002 blev gift med den rasende populære argentinsk-fødte prinsesse Maxima, har hollænderne taget ham til sig.

Maxima og Willem-Alexander, der har en akademisk grad i historie og en fortid som pilot i det hollandske forsvar, har sammen tre børn - døtrene Catharina-Amalia, Alexia og Ariane.

TV: Hollands dronning Beatrix overlader tronen til sin søn

 

Den hollandske premierminister, Mark Rutte, gik også på TV mandag aften for at takke dronningen, som han roste for at lægge sit liv og sjæl i det hollandske samfund.

- Enhver, der har mødt eller oplevet dronningen personligt, er enige om, at hendes viden, erfaring og store interesse og engagement berører og hjælper folk, sagde Rutte, der samtidig mindede den kommende konge og dronning om, at der venter dem en vigtig opgave.

- Jeg er sikker på, at prinsen og prinsessen som kong Willem-Alexander og dronning Maxima vil varetage deres nye pligter og rolle på en overbevisende facon, sagde premierministeren.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.