Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

»Dræberkaptajnen« deler vandene

Party-prins. Dirty Harry. Drengerøv. Charmetrold. En soldat, der praler af at have slået ihjel i Afghanistan. Interview afslører, at prins Harry finder sig bedre tilpas som kaptajn end prins. Berlingskes korrespondent, Michael Bjerre, samler trådene.

LONDON: Kontrasten kunne ikke være større.

For fem måneder siden festede prins Harry i Las Vegas, og hans image som »party-prins« blev kun bestyrket, da private nøgenbilleder af ham taget med en mobiltelefon efter en omgang strip-billard i en hotelsuite til 45.000 kroner pr. nat gik verden rundt. På det ene foto så man ham bagfra med nøgen bagdel, mens han holdt om en ligeledes nøgen kvinde. På det andet så man ham nøgen forfra, mens han holdt hænderne for sine ædle dele.

Få uger senere blev han udstationeret i Afghanistan som helikopterpilot og indkvarteret sammen med en kollega i en simpel container. I teltet, hvor piloterne slappede af og spillede computerspil, når de ikke var på opgave, blev en ammunitionskasse brugt som sengebord, og en kniv var bundet fast til en pæl, for at de hurtigt kunne skære hul i kanvassen i tilfælde af brand.

De virkelige udfordringer kom, når han blev sendt af sted på opgave. Prins Harry er uddannet helikopterpilot i det britiske forsvars mest avancerede Apache-angrebshelikoptere, og forud for sin udsendelse var han blevet kåret som sin enheds dygtigste til at håndtere helikopterens våben herunder Hellfire missiler, raketter og et 30 mm-våben.

I Afghanistan var han netop den af de to piloter i cockpittet, der affyrede våbnene.

Og da prins Harry forleden vendte hjem efter 20 uger i Afghanistan, og en medieembargo blev ophævet for interview, han havde givet til udvalgte medier under udstationeringen, lagde han ikke fingre imellem, da han blev spurgt til, om han havde slået Taleban-krigere ihjel:

»Yeah, sådan som mange har,« sagde han og fortsatte i samme stil, som var han med i en amerikansk krigsfilm:

»Alle affyrede et vist antal skud. Vi tager et liv for at redde et liv. Det er, hvad det drejer sig om for os, mener jeg. Hvis der er folk, der gør grimme ting ved vores drenge, så tager vi dem ud af spillet.«

Prins Harry befinder sig tydeligvis godt i rollen som hårdtslående actionman og drengerøv, men som vanligt deler hans optræden vandene. De seneste dage er debatten eksploderet på sociale og elektroniske medier.

Nogle finder, at den 28-årige prins er sej og blot er åben og ærlig om, hvordan det er at være i krig. Andre mener, at »Kaptajn Wales«, som er hans kaldenavn i forsvaret, endnu en gang optræder umodent og politisk ukorrekt. For det er ikke just kutyme for soldater - og slet ikke for royale - at prale af at have slået mennesker ihjel. Heller ikke selv om det handler om fjender i Afghanistan.

Ikke mindre kontroversielt bliver det af, at prinsen talte om at tage fjenden »ud af spillet«. Som var det hele et computerspil og ikke en rigtig krig.

»Dræberkaptajnen«, som avisen The Guardian kalder ham i en ironiserende kommentar, afslørede også, hvor han blandt andet har sit dræberinstinkt fra:

»Jeg er en af dem, som elsker at spille playstation og XBox, så med mine tommeltotter, tror jeg på, at jeg nok er ret nyttig. Du kan spørge drengene - jeg smadrer dem i FIFA hele tiden,« forklarede prins Harry, der også afslørede, at han »altid har ønsket at være en af de stygge«.

»De stygge« er øgenavnet på de piloter, der flyver de kampstærke Apache-helikoptere til næsten en halv milliard kroner stykket.

Ikke overraskende fordømmer en talsmand for Taleban prins Harry. Han anklager prinsen for at lide af »mentale problemer«, fordi han har forbundet sin rolle i Afghanistan-konflikten med computerspil. Antikrigsaktivister går også til angreb på prinsen, der er den tredje i rækken af tronfølgearvinger efter prins Charles og storebroderen prins William.

Lindsey German fra bevægelsen »Stop Krigskoalitionen« går endda så langt som til at sætte spørgsmålstegn ved, om prins Harry i virkeligheden har dræbt uskyldige civile i stedet for Taleban-oprørere.

»Denne arrogante og ufølsomme attitude over for at dræbe afghanere,« lyder det vredt fra Lindsey German, der fortsætter: »Prins Harry vender tilbage til et liv med dagdriveri og luksus.«

Uanset hvad afslører ugens meget åbenhjertige interview, at prins Harry finder sig bedre tilpas som kaptajn end prins. Han var også dybt frustreret, da han for fire år siden - under sin første udsendelse til Afghanistan - blev trukket hjem i utide, da et australsk medie ved et uheld afslørede hans tilstedeværelse i Afghanistan. Denne gang valgte forsvaret at spille med åbne kort og fortælle, at han var udsendt til Camp Bastion i Helmand. Udspurgt forleden, om han føler sig mere tilpas som »Kaptajn Wales« end prins Harry, var hans svar et af de mest afslørende:

»Så afgjort. Jeg har altid været sådan,« svarede han og løftede samtidig et sjældent slør for forholdet til sin far, prins Charles, der ønsker, at hans yngste søn skal opføre sig mere som en prins.

»Min far forsøger altid at huske mig på, hvem jeg er og sådan noget. Men det er meget let at glemme, når jeg er i hæren,« sagde han: »Alle bærer den samme uniform og gør den samme slags ting. Jeg kommer godt overens med gutterne, og jeg nyder mit job. Så simpelt er det.«

Prins Harry indrømmer samtidig, at han ikke altid får gjort tingene rigtigt. Det udløste skandale, da der for år tilbage blev taget billeder af ham klædt ud som nazist med hagekors på armen til en fest. Og han måtte undskylde, da han på en video kaldte en soldaterkollega med pakistansk baggrund for »vores lille paki-ven«. Han har også været anklaget for at snyde i skolen - en lærer hævdede at have skrevet prinsens opgave i kunst - og ifølge ham selv var eksamener i skolen også »altid et mareridt for mig«. Men hvad med nøgenbillederne fra Las Vegas?

»Når alt kommer til alt, svigtede jeg sandsynligvis mig selv, jeg svigtede min familie, jeg svigtede folket.«

Episoden fra Las Vegas var, som han fortsatte, »et klassisk eksempel på, at jeg sandsynligvis var for meget hær og ikke nok prins«.

Netop fordi prins Harry er den første til at indrømme, at han ikke altid optræder som den prins, som mange forventer af ham, tilgiver folk ham. Tilmed er han en charmetrold og pigernes ven, der har en særlig evne til med en kvik bemærkning og et lurendrejersmil at få folk til at smile med ham og af de bommerter, som han begår. Ikke for ingenting er han derfor - trods de tilbagevendende episoder med afsløringer af ikke mindst vilde fester - en af kongefamiliens mest populære.

Folket har også en vis forståelse for, at der i forhold til prins Harry må være en længere line, efter alt hvad han har gået igennem. Alle husker billederne af ham blot 12 år gammel da han gik efter kisten ved begravelsen af sin mor Diana efter bilulykken i Paris. Bilen kolliderede i en biltunnel i 1997 efter at være forfulgt af paparazzier.

Netop pressen har han af samme grund altid haft et meget anstrengt forhold til, og i denne uge sagde han, at det alt sammen er rodfæstet i, hvordan hans familie blev behandlet, »da jeg var lille«.

Personligt er prins Harry træt af, at »når folk ser mig, tror de altid, at jeg er ude at fjase rundt et eller andet sted«. Selvforskyldt, siger mange, men også urimeligt. Faktisk har han vist sig på mange måder at være en moden ung mand, som udover sin soldatergerning påtager sig flere og flere royale pligter side om side med prins William for at brede byrden og ansvaret ud for at styre og styrke monarkiet. Sidste år var han på sin første solotur - til Belize, Bahamas, Jamaica og Brasilien - for at repræsentere og aflaste sin farmor, dronning Elizabeth II, i forbindelse med fejringen af hendes diamantjubilæum som regent. Han repræsenterede også den kongelige familie ved afslutningsceremonien ved OL i London i sommer, og fremover vil hans royale engagementer kun blive flere og flere.

Men det er i forsvaret, at han føler sig bedst hjemme. For i Afghanistan var det »så normalt som det kunne blive«, som han selv formulerede det i denne uge. For alle står det nu lysende klart, at han - trods hans ophøjede position - bare har det bedst, når han med egne ord er »normal«, »ikke får særbehandling« og »blot er en af gutterne«.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.