Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Drab på fireårig udløser ny spænding i Afghanistan

Amerikanske troppers drab på en fireårig afghansk dreng giver landets præsident nye argumenter mod USAs fortsatte tilstedeværelse i landet.

AFGHANISTAN: Amerikanske tropper har ved et uheld dræbt en fireårig dreng under en militæroperation i Helmand-provinsen. Drabet har med det samme udløst en kraftig reaktion fra den afghanske regering, hvis forhold til USA i forvejen er yderst spændt.

Ifølge Reuters blev den lille dreng skudt under i en militæroperation, der fandt sted onsdag. Vejret var ifølge en talsmand for den lokale guvernør dårligt, ligesom sigtbarheden er ringe på grund af støv i luften.

»Soldaterne fra marinekorpset troede, at han var en fjende og åbnede ild,« siger guvernørens talsmand, Omar Zwak.

Forholdet mellem Afghanistan og USA er i øjeblikket stærkt nedkølet, fordi den afghanske præsident og hans regering trækker underskrivelsen af en sikkerhedsaftale i langdrag. Aftalen skal fastlægge, hvordan flere tusind amerikanske tropper kan forblive i landet for at hjælpe til med at opretholde sikkerheden, når den NATO-ledede militærstyrke ifølge planen forlader landet med udgangen af 2014.

Præsident Hamid Karzai, der ikke selv er specielt opsat på, at USA opretholder en militær tilstedeværelse, har trods løfter endnu ikke underskrevet aftalen, og drabet på den lille dreng har ikke gjort regeringen i Kabul mere opsat på at tillade amerikanske tropper på afghansk jord efter nytår.

Præsident Karzai har krævet, at de amerikanske styrker standser alle deres militæroperationer i Afghanistan for at undgå civile tab, før aftalen bliver underskrevet.

»Vi har krævet et absolut stop for militære operationer mod hjem og landsbyer for at undgå drab, hvor uskyldige børn og andre civile bliver ofre«, siger præsidentens talsmand, Aimal Faizai, ifølge Reuters.

I Det Hvide Hus, hvor frustrationen over Karzai er udbredt, siger præsident Obamas talsmand, Jay Carney, at aftalen skal underskrives inden for uger - »ikke måneder« - og at »uret tikker«.

Alligevel er der frygt for, at spørgsmålet om sikkerhedsaftalen ikke vil blive realitetsbehandlet i Afghanistan før efter præsidentvalget, der finder sted til april.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.