Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Donald Tusk grillet i otte timer - EU-kollega kræver respekt

EU-præsident Donald Tusk blev onsdag afhørt i otte timer i Warszawa. Han føler sig forfulgt.

EU-kommissionsformand Jean-Claude Juncker nægter at være vidne til, at de polske myndigheder behandler EU-præsident Donald Tusk på uværdig vis.

Det fastslår EU-Kommissionen torsdag, efter at den tidligere polske premierminister onsdag blev grillet i en otte timer lang afhøring i Warszawa.

»Kommissionsformand Juncker ønsker, at præsident Tusk bliver behandlet med værdighed,« siger talskvinden Mina Andreeva.

Onsdagens afhøring omhandlede efterforskningen af to polske efterretningsagenter, der tilbage i 2010 skal have haft kontakt med en fremmed magt. Det havde de ikke beføjelser til.

Men Tusk, der var polsk premierminister i 2010, fastslog efter afhøringen, at sagen er "ekstremt politisk motiveret".

Dermed henviser han til en bitter strid med den stærke mand i polsk politik, Jaroslaw Kaczynski. Kaczynski er også tidligere premierminister og leder i dag det regerende Lov- og Retfærdighedsparti (PiS).

Kaczynski beskylder blandt andet Tusk for at være moralsk ansvarlig for hans tvillingebror Lechs død i et flystyrt i 2010. Broren var dengang Polens præsident.

Onsdag fastslog Tusk, at han ikke vil tøve med at benytte sig af sin politiske immunitet, hvis han føler, at efterforskningen af sagen bevidst bruges til at forstyrre hans arbejde i EU.

Tilbage i marts forsøgte den polske regering under et topmøde af blokere genudnævnelsen af Donald Tusk som EU-præsident.

Ikke et eneste af de resterende 27 EU-lande var dog med på idéen.

Derfor blev Tusk genvalgt til yderligere to et halvt år i spidsen for Det Europæiske Råd.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.