Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Donald Tusk affejer Storbritanniens chefforhandlers ord

Forud for en afgørende måned i forhandlingerne om Storbritanniens farvel til EU er en kamp på ord startet.

EU''s præsident Donald Tusk (mf.) havde ikke meget til overs for britisk kald på kompromis fredag. Scanpix/Jonathan Nackstrand
EU''s præsident Donald Tusk (mf.) havde ikke meget til overs for britisk kald på kompromis fredag. Scanpix/Jonathan Nackstrand

EU og Storbritannien er i gang med et sæt hårde forhandlinger om omstændighederne for sidstnævntes udtrædelse af EU.

Fredag aften affejede EU-præsident Donald Tusk den britiske chefforhandleres syn på situationen.

EU har krævet, at tre hovedpunkter skal være på plads, inden man kan begynde reelt at forhandle udtrædelsen:

Storbritannien skal leve op til sine finansielle forpligtigelser, og der skal styr på den fremtidige grænse mellem Irland og Nordirland og forholdene for EU-borgere i Storbritannien.

Skal der være tid til at forhandle andre ting, skal de være på plads i december.

Hvis der ikke er en aftale på plads inden marts 2019 forlader Storbritannien EU og falder tilbage til handelsvilkår som et land uden nogen handelsaftale. Det vil være ødelæggende for samhandlen og Storbritanniens økonomi.

I et interview fredag til BBC sagde den britiske chefforhandler, David Davis:

»Storbritannien har lavet alt arbejdet. Nu vil jeg have EU til indgå kompromisser.«

Opfattelsen uden for Storbritannien er i højere grad, at landet grundet intern politisk splittelse ikke har fremlagt en forhandlingsposition, ikke anerkender sine finansielle forpligtigelser og grundlæggende slet ikke har forstået, at adgangen til goderne ved EU hænger sammen med forpligtigelserne i EU.

EU-præsident Donald Tusk havde da heller ikke megen forståelse for David Davies' udmelding, da han blev spurgt til den fredag.

»Jeg kan virkeligt godt lide Mr. Davis' engelske sans for humor, var ifølge erhvervsmediet Bloomberg hans eneste svar på Davis' udtalelser.«

I 2016 stemte de britiske vælgere for at forlade EU. Omstændighederne var dog uklare, og mange af de fakta, der blev brugt i valgkampen, har vist sig ikke at holde stik.

I forhandlingerne mellem Storbritannien og EU har EU's andre 27 medlemmer holdt en fælles front med klare krav til Storbritannien.

Storbritannien har modsat været plaget af intern politisk uro, og det britiske parlament er først nu ved at færdiggøre sin forhandlingsposition.

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.