Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Donald Trump sagsøges nu: »Han handler i strid med forfatningen«

Der skal mere klarhed over, om præsident Trump varetager forretningsmanden Trumps interesser, mener advokater.

New York. En gruppe fremtrædende advokater med speciale i forfatningsret og etik har mandag anlagt sag mod USA's nye præsident, Donald Trump.

De mener, at han handler i strid med den amerikanske forfatning, når hans hoteller og andre forretninger modtager betaling fra udenlandske regeringer.

Forfatningens bestemmelser om vederlag og honorarer forbyder denne type betalinger.

Det mener advokaterne i organisationen Citizens for Responsibility and Ethics (Borgere for Ansvarlighed og Etik, red.), som står bag søgsmålet.

Advokaterne ønsker en domstols ord for, at Trump skal holde op med at modtage denne type betalinger.

Trump blev taget i ed som USA's præsident fredag.

De virksomheder, han ejer, gør forretninger med lande som Kina, Indien, Indonesien og Filippinerne. Det påpeger Citizens for Responsibility and Ethics i en pressemeddelelse.

- Når præsident Trump sætter sig ned for at forhandle handelsaftaler med disse lande, kan det amerikanske folk ikke vide, om han også vil tænke på forretningsmanden Trumps fortjenester, lyder det fra organisationen.

Præsidenten selv afviser mandag over for journalister i Det Ovale Værelse, at der er noget at komme efter, skriver nyhedsbureauet dpa.

Det advokatfirma, der repræsenterer Trump i etiske spørgsmål, vil ikke kommentere sagen.

Men virksomheden er allerede gået meget længere, end loven kræver, i bestræbelserne på at forhindre en interessekonflikt.

Det siger Trumps søn Eric Trump, der er vicedirektør i Trump Organization, til avisen Times on Sunday.

Sagsanlægget lægger op til, at Trump skal fremlægge de skattepapirer, han hidtil har afvist at give offentligheden indsigt i.

Skattedokumenterne er en del af udredningen af Trumps eventuelle interessekonflikt.

Det siger formanden for Citizens for Responsibility and Ethics, Norman Eisen, der var chef for Det Hvide Hus' etiske kontor under Trumps forgænger, Barack Obama.

/ritzau/Reuters

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.