Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Donald Trump bliver præsident: Her er alt, hvad du behøver at vide om dagens begivenheder

Donald Trump sværges ind som præsident i dag d. 20. januar 2017.
Donald Trump sværges ind som præsident i dag d. 20. januar 2017.

I dag bliver Donald Trump den 45. præsident i USAs historie. Det gør han ved den 58. indsværgelsesceremoni, der bliver afholdt i Washington D.C. Byen har afsat over 200 millioner kroner til festlighederne, der blandt andet inkluderer en enorm parade igennem byen.

Du kan se indsværgelsen og præsident Trumps tale på TV2 fra kl. 17.10. Desuden streamer Twitter begivenheden fra kl. 17.00 dansk tid.

Det tyder på regn og omkring 4 graders varme. Det betyder, at Donald Trump slipper relativt let i forhold til nogle andre tiltrædende præsidenter. Da William H. Taft skulle sværges ind i 1909, faldt der mere end 25 cm. sne, og begivenheden måtte rykkes indenfor.

I 1937 faldt der 5 cm. regn på den 20 januar, og der faldt så meget regn omkring indsværgelsen, at der lå omkring 2 cm. vand i bunden af Franklin D. Roosevelts åbne limousine. Ronald Reagan blev sværget ind som præsident på både den koldeste og den varmeste indsværgelse i januar. I 1981 kunne han nyde hele 13 graders varme, men i 1985, da han skulle begynde sin anden præsidentperiode, bragte chillfaktor temperaturen ned på omkring -30 grader.

Her kan du se programmet for fredagen:

Morgenmad (tidlig eftermiddag dansk tid)

Fredag eftermiddag dansk tid mødes den kommende præsident og hans kone Melania Trump med det afgående præsidentpar til morgenmad. Desuden fungerer det som en slags reception for en række specielt indbudte gæster. Herefter kører Barack Obama og Donald Trump sammen til kongresbygningen i Washington D.C.

09.30 (15.30 dansk tid)

Begivenheden starter officielt ved kongresbygningen. Den 16-årige Jackie Evancho, der er kendt fra talentshowet »Americas Got Talent«, skal synge nationalsangen.

Jackie Evancho øver sig på nationalsangen d. 19. januar 2017.
Jackie Evancho øver sig på nationalsangen d. 19. januar 2017.

12.00 (18.00 dansk tid)

Donald Trump sværges ind som præsident for USA. Når han med hånden på Biblen har sværget at følge forfatningen, erstatter han officielt Barack Obama i embedet. Det forventes at godt 900.000 mennesker møder op for at overvære begivenheden. Det er omkring halvt så mange, som dukkede op til Obamas indsværgelse.

Kongresbygningen under George W. Bushs tale i 2005.
Kongresbygningen under George W. Bushs tale i 2005.

12.30 (18.30 dansk tid)

Præsident Trump holder sin indsættelsestale og dermed sin første tale som præsident. Umiddelbart derefter starter den store parade, hvor omkring 8.000 mennesker følger Præsident Trump, Vicerpræsident Mike Pence og deres familier ad den 2,7 kilometer lange rute.

Fredag aften (nat dansk tid)

Der er store fester planlagt over hele Washington D.C. for at at fejre den nyindsatte præsident. I hvert fald tre af dem er bal, og her er det forventet, at Trump dukker op, taler og ikke mindst danser. Det drejer sig om to forskellige fester i Walter E. Washington Convention Center og The Armed Services Ball i National Building Museum.

Kilder: MCT, Graphic News, New York Times og National Weather Service.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.