Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Don’t mention the Holocaust

De franske myndigheder har nedlagt forbud mod en omstridt komikers nye og angiveligt antisemitiske show. Men hvorfor må man ikke lave sjov med jødeforfølgelser?, spørger hans fans.

Den franske komiker Dieudonné M’bala M’balas fans var i oprør i aftes efter aflysningen af det kontroversielle show. Flere af dem viste deres støtte til komikeren ved at lave en såkaldt quenelle - en gestus som M’bala hævder er antiautoritær. Andre mener, at det er en reference til nazisternes heil-hilsen. Foto: Jean-Francois Monier
Den franske komiker Dieudonné M’bala M’balas fans var i oprør i aftes efter aflysningen af det kontroversielle show. Flere af dem viste deres støtte til komikeren ved at lave en såkaldt quenelle - en gestus som M’bala hævder er antiautoritær. Andre mener, at det er en reference til nazisternes heil-hilsen. Foto: Jean-Francois Monier

BARCELONA: Tilhængere af britisk 1970er-humor vil huske det forrygende afsnit af TV-serien »Halløj på Badehotellet«, hvor der kommer tyske gæster på besøg. Inden de dukker op, har hotelværten Basil – spillet at John Cleese – travlt med at minde både de ansatte og sig selv om for alt i verden at undgå det tabubelagte emne Anden Verdenskrig.

»Don’t mention the War,« formaner han febrilsk – for så alligevel i slutscenen at træde løs på samtlige ligtorne afsluttende med en hysterisk strækmarch, der får en af de tyske gæster til at bryde grædende sammen.

Godt 30 år senere har John Cleeses fransk-camerounske kollega Dieudonné M’bala M’bala igen succes med at »nævne krigen« og i særdeleshed med at gøre sig morsom over den del af den, der er kendt som Holocaust eller Shoah. En grænseoverskridende humor, som får hundredtusinder til at følge komikeren på de sociale netværk.

Men langtfra alle synes, det er særlig sjovt, og nogle ser oven i købet M’bala som en farlig mand. I hvert fald nedlagde det franske statsråd på anbefaling fra indenrigsminister Manuel Valls torsdag forbud mod opførelsen af komikerens seneste show, der samme aften havde premiere i Nantes, fordi det ifølge rådet er et attentat mod menneskelig værdighed og udgør er en trussel mod den offentlige orden.

47-årige M’bala, der i begyndelsen af sin karriere dannede par med en jødisk komiker, er flere gange blevet dømt for antisemitisme. Og man kan i høj grad diskutere, hvor morsomt det var, da han forleden under en polemik med en jødisk journalist ønskede sig gaskamrene tilbage. Og man kan mene, at der måske snarere var tale om politisk agitation end showbusiness, da han for nogle år siden optrådte sammen med en kendt Holocaust-benægter.

Men gør det samtidig forbuddet mod hans seneste show til »en sejr for republikken«, sådan som indenrigsminister Valls hævder? Og bør man i det hele taget begrænse ytringsfriheden præventivt, altså inden at den er blevet misbrugt, i et demokratisk samfund, der i Frankrigs tilfælde oven i købet har formuleret de basale borgerrettigheder?

En række samfundsdebattører mener nej. Uanset hvordan man har det med M’balas tirader, er forbuddet et farligt skråplan, hævder eksempelvis Edwy Plenel, der er chefredaktør for webavisen Mediapart.

»Når Valls bruger ordet undtagelse i forsøg på at legitimere forbuddet, er det ikke tilfældigt. Det, man forsøger, er at snige en undtagelsestilstand ind ad bagdøren med en sympatisk kamp mod racisme og antisemitisme som undskyldning,« skriver Plenel, der sammenligner initiativet med den amerikanske Patriot Act efter 11. september og tilføjer:

»I morgen vil andre (magthavere) møde op med deres respektive velmenende frihedskriterier og føle sig fri til på forhånd at forbyde det, som de ikke måtte kunne lide.«

Fremragende reklame

Menneskeretsorganisationer som Ligue des droits de l’homme advarer desuden om, at forbuddet vil virke stik mod sin hensigt. M’bala bliver naturligvis her og nu forhindret i at opføre sine tvivlsomme jødegags. Men samtidig underbygger illegaliseringen hans status som »frihedskæmper« mod den religionspolitiske korrekthed. Et »program«, som trods dunsten af antisemitisme langt fra kun appellerer til højreekstreme og franskmænd med muslimsk kulturbaggrund.

Da Le Monde forleden satte sig for at give et signalement af M’balas publikum, viste det sig at være overraskende sammensat. Man kan finde både højre- og venstreorienterede, sorte og hvide, racister og antiracister blandt de især unge franskmænd, som morer sig over komikerens provokationer. Ja, selv en jødisk antizionist var det lykkedes avisen at grave frem.

Stopfodret med Holocaust

Fælles for dem er irritationen over, at historien om Holocaust/Shoah behandles med en ærefrygt, der ligner den, profeten Muhammed er genstand for i den muslimske verden.

»Hvorfor skal Shoahen være det ultimative tabu, når det bedste middel til at fordøje historien nu engang er humor? At grine af både slaveriet. kolonialismen og jødeforfølgelserne bringer os tættere sammen og nærmere det republikanske ideal,« vurderer eksempelvis 22-årige Nico, mens den jævnaldrende Guillaume tilføjer:

»I skolen er vi blevet stopfodret med historien om Shoah, og jeg har stor respekt for den. Men hvorfor hører vi ikke om folkemordet i Rwanda eller den oprindelige australske befolknings skæbne? Det er sådan nogle ting, Dieudonné får mig til at tænke over.«

Andre fans erkender, at den befriende respektløshed, som M’bala for år tilbage repræsenterede, efterhånden er degenereret til primitiv og umorsom antisemitisme. Men for Hedi, en 35-årig fransk-tuneser, der ellers tager afstand fra komikeren, virker forbuddet mod det seneste show som en rød klud. Skal det være på den måde, er det med at komme af sted til det nærmeste teater.

Men det bliver ikke i Tours. Her nedlagde en domstol fredag på ny forbud mod M’balas jødevittigheder.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.