Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Domstol vil ikke udlevere Puigdemont for oprørsanklager

Puigdemont kan blive løsladt mod kaution, mens tysk domstol overvejer en udlevering for misbrug af midler.

Plakater med støtteerklæringer til Carles Puigdemont hænger på hegnet uden for det fængsel i det nordlige Tyskland, hvor han tilbageholdes. Scanpix/Axel Heimken/arkiv
Plakater med støtteerklæringer til Carles Puigdemont hænger på hegnet uden for det fængsel i det nordlige Tyskland, hvor han tilbageholdes. Scanpix/Axel Heimken/arkiv

Berlin. En tysk domstol har besluttet, at den tidligere catalanske regionspræsident Carles Puigdemont kan løslades mod kaution, indtil domstolen har truffet afgørelse om, hvorvidt han skal udleveres til Spanien eller ej.

Kautionen er fastsat til 75.000 euro, svarende til omkring 559.000 kroner.

Domstolen vil se nærmere på, om de anklager om misbrug af offentlige midler, som spanske myndigheder har fremsat mod den afsatte leder, kan være grundlag for en udlevering.

Spanien anklager Puigdemont for at have misbrugt offentlige euro i forbindelse med den folkeafstemning om uafhængighed, som ifølge Spaniens regering er forfatningsstridig.

Men Puigdemont kan ikke udleveres for de alvorligste anklager, Spanien har fremsat mod ham, nemlig dem der handler om oprør, har domstolen afgjort torsdag.

Det skriver nyhedsbureauerne dpa og AP.

Det skyldes, at den tilsvarende paragraf i tysk lovgivning specifikt nævner, at der skal have været udøvet vold, inden paragraffen kan tages i brug, skriver AP.

- Der er en flugtrisiko, forklarer domstolen om sin beslutning om at give Puigdemont mulighed for at blive løsladt mod kaution.

- Men siden udlevering på oprørsanklager ikke er tilladt, er flugtrisikoen mindsket betydeligt.

Tyske anklagere indgav tirsdag en ansøgning til den tyske domstol om udlevering af den catalanske ekspræsident.

Myndighederne i Spanien havde efterlyst Puigdemont i hele Europa. Han er i Spanien blandt andet mistænkt for "oprør" og "tilskyndelse til oprør". Hvis han kendes skyldig, kan han risikere at få op til 25 års fængsel.

Puigdemont blev anholdt ved den dansk-tyske grænse 25. marts, kort efter han var kørt fra Danmark ind i Tyskland.

Han var på vej i bil fra Finland til Belgien. Her har han opholdt sig, siden Spaniens regering besluttede at opløse parlamentet i Catalonien.

Der er indledt retssager mod en række andre politikere, som havde ført an i forsøget på at rive regionen løs fra Spanien.

Puigdemont har siddet varetægtsfængslet i Tyskland siden anholdelsen for 11 dage siden.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.