Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Domstol udskyder afgørelse om præsident Lulas topjob

Beslutningen om, hvorvidt Brasiliens præsident kan få sin karismatiske forgænger som stabschef, er udskudt.

Brasiliens præsident, Dilma Rousseff, havde håbet, at landets højesteret onsdag ville støtte hendes beslutning om at udpege landets tidligere præsident Luiz Inacio Lula da Silva som stabschef.

Men i stedet udskød den højeste brasilianske domstol afgørelsen uden at sætte en dato på, hvornår spørgsmålet atter behandles.

Dermed hænger Lula i et limbo, mens Rousseffs job hænger i en tynd tråd. Hun er truet af en rigsretssag som kan betyde, at hun kan blive tvunget til at træde tilbage inden for de kommende uger.

Et flertal i højesteretten besluttede onsdag at udskyde afgørelsen om, hvorvidt Lula kan blive stabschef, indtil retten har set nærmere på alle dokumenter i sagen.

Roussef har tilbudt Lula posten som stabschef - en kontroversiel udnævnelse, der vil give ham immunitet mod retsforfølgelse ved en almindelig domstol. I Brasilien kan ministre og politikere kun blive retsforfulgt ved højesteret.

Rousseff håber, at hun ved at gøre sin forgænger til stabschef kan redde sin regering og sit eget embede.

Lula, som havde opbakning fra omkring 80 procent af befolkningen, da hans præsidentperiode sluttede i 2011, nyder stadig høj popularitet.

Men højesteret blokerer foreløbig for udnævnelsen af Lula på grund af mistanken om, at den har til formål at beskytte ham mod retsforfølgelse i den omfattende korruptionsskandale, som det statslige olieselskab Petrobras er omdrejningspunkt for.

Lula beskyldes for at have taget imod bestikkelse i forbindelse med korruptionssagen.

Rousseff havde sat Lula i spidsen for en intensiv lobbykampagne for at overtale medlemmer af parlamentets underhus til at stemme imod at sende hende for en rigsret.

Men det hjalp ikke meget, da et bredt flertal i Underhuset søndag stemte for at indlede en rigsretssag mod hende. I næste måned ventes overhuset - Senatet - at stemme om spørgsmålet.

/ritzau/AFP

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.