Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Domstol i London skal vurdere om Assange kan gå frit

Julian Assange har anmodet retten i London om at få lov til forlade sit ambassadeskjul uden anholdelse.

Arkivfoto. Julian Assange har anmodet retten i London om at få lov til forlade sit ambassadeskjul uden anholdelse.
Arkivfoto. Julian Assange har anmodet retten i London om at få lov til forlade sit ambassadeskjul uden anholdelse.

WikiLeaks-stifteren Julian Assange vil fredag appellere til retten i London om at droppe en arrestordre mod ham.

Ordren blev udstedt, da Assange brød med reglerne for en løsladelse mod kaution. Det gjorde han, da han søgte tilflugt på Ecuadors ambassade i London.

»Han håber på at få arrestordren afbrudt, fordi Sverige har bekræftet, at en udleveringsordre ikke længere eksisterer,« siger Storbritanniens anklagemyndighed.

De svenske myndigheder har tidligere ønsket Assange udleveret for anklager om voldtægt. Assange har nægtet, at anklagerne skulle være sande.

Sverige droppede dog udleveringsordren i maj 2017.

Ifølge den britiske anklagemyndighed kan Assange få held med sin anmodning. Sker det, vil han kunne forlade Ecuadors ambassade og flyve til Ecuador, hvor han har fået statsborgerskab.

Direkte adspurgt om retten vil kunne følge en sådan anmodning fra Assange, svarer anklagemyndigheden.

»Hypotetisk, så ja, det vil være vores udlægning,« lyder det.

46-årige Assange har gemt sig på ambassaden i London siden 2012. Det er, fordi han frygter at blive udleveret til Sverige og derefter blive udleveret til USA.

Chefen for CIA, Mike Pompeo, har beskrevet WikiLeaks, som en »en fjendtlig efterretningstjeneste« og en trussel mod amerikansk national sikkerhed.

Det er blevet tolket, som at USA ønsker Assange udleveret.

WikiLeaks har stået for offentliggørelsen af tusindvis af læk, der er kommet fra whistleblowere. Der er blandt andet lækket oplysninger fra de amerikanske sikkerhedstjenester.

/ritzau/Reuters

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.