Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Domstol frikender generalers spark til Mugabe i Zimbabwe

Højesteretsdom fastslår, at afsættelsen af Mugabe var lovlig. Menneskerettighedschef kalder dom »ufattelig«.

Direktøren for Human Rights Watch i det sydlige Afrika, Dewa Mavhinga, kalder afgørelse fra Zimbabwes højesteret, der frikender militærets afsættelse af Robert Mugabe, for ufattelig: Mærkeligt. Er domstolene blevet kapret, skriver han på Twitter. Reuters/Siphiwe Sibeko
Direktøren for Human Rights Watch i det sydlige Afrika, Dewa Mavhinga, kalder afgørelse fra Zimbabwes højesteret, der frikender militærets afsættelse af Robert Mugabe, for ufattelig: Mærkeligt. Er domstolene blevet kapret, skriver han på Twitter. Reuters/Siphiwe Sibeko

Et magtskifte i Zimbabwe foregik helt efter reglerne, fastslår en domstol i det afrikanske land. Afgørelsen møder massiv kritik fra menneskerettighedschef.

Den militæraktion, der blev indledt for 11 dage siden og førte til præsident Robert Mugabes fald, var lovlig. Det meddeler højesteretsdommer George Chiweshe i Harare.

For militæret har det været vigtigt, at aktionen ikke omtales som et kup mod den 93-årige Mugabe, der sad på magten i 37 år.

Domstolen i Harare fastslår også, at Mugabes fyring af daværende vicepræsident Emmerson Mnangagwa var i strid med loven.

To uger efter Robert Mugabes afsættelse af Mnangagwa greb generaler ind, da man frygtede, at Mugabes upopulære og noget yngre kone ville forsøge at overtage magten.

George Chiweshe siger, at militærets indgreb var med til forhindre, at individer, der ikke er valgt af folket, ville udøve magt. Den bemærkning er tilsyneladende med utvetydig henvisning til daværende førstedame Grace Mugabe.

Domstolens afgørelse blev straks kritiseret af både rets- og menneskerettighedseksperter og af personer i Mugabes lejr.

Direktøren for Human Rights Watch i det sydlige Afrika, Dewa Mavhinga, kalder de to afgørelser fra domstolen i Harare for "ufattelige".

- Mærkeligt. Er domstolene blevet kapret, skriver han videre på Twitter.

Militæret sendte kampvogne ud i gaderne 14. november og tog kontrol over statsejet tv. Det blev meddelt, at Mugabe var sat i husarrest.

Mnangagwa aflagde fredag ed som Zimbabwes præsident ved en ceremoni på et stadion i Harare.

Tusindvis af begejstrede tilhængere hyldede den 75-årige præsident, som roste Mugabe for dennes historiske rolle som leder af det befriede Zimbabwe.

Under indsættelsen, der blev vist på tv, lovede han, at der bliver holdt valg næste år.

Han inviterede udlandet til at investere i Zimbabwe, der under Mugabe har oplevet flere økonomiske sammenbrud og inflation.

/ritzau/Reuters

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.