Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Domstol: Egypten må ikke give øer til Saudi-Arabien

To ubeboede øer i Det Røde Hav har været genstand for voldsomme protester og demonstrationer i Egypten.

Kairo. En egyptisk domstol har tirsdag annulleret en aftale, som ville have givet Saudi-Arabien kontrollen over to ubeboede øer i Det Røde Hav.

Det rapporterer nyhedsbureauet Reuters

Afgørelsen ses som et stort tilbageslag for den egyptiske præsident, Abdel Fattah al-Sisi.

I april gik tusinder på gaden for at demonstrere mod Sisis valg om at give de to øer Tiran og Sanafir, selv om de ifølge saudiske og egyptiske embedsmænd tilhører Saudi-Arabien.

Øerne var kun under egyptisk kontrol, fordi Saudi-Arabien i 1950 bad egypterne om at beskytte dem.

Mange egyptere fik i april, da aftalen blev indgået, den opfattelse, at øerne var blevet solgt til Saudi-Arabien. Midt i en voksende vrede gik Sisi på talerstolen for at benægte rygterne og opfordrede samtidig befolkningen til at stoppe debatten.

Men en gruppe advokater, herunder tidligere præsidentkandidat Khaled Ali, valgte at lade en domstol se på, om Sisi har ret til at give øerne væk.

Tirsdag har dommer Yehia al-Dakroury afgjort, at den egyptiske suverænitet over de to øer ikke kan ændres til fordel for et andet land.

Regeringen siger, at den vil anke domstolens afgørelse.

Tiran og Sanafir ligger mellem Saudi-Arabien og Egyptens Sinai-halvø.

Saudi-Arabien og andre rige golfstater har overøst Egypten med milliarder af dollar i bistand og tilskud, efter at tidligere præsident Mohamed Mursi fra Det Muslimske Broderskab blev afsat af Abdel Fattah al-Sisi i 2013 i kølvandet på massive protester.

Fald i oliepriserne og uoverensstemmelser i Kairo over krigen i Yemen har dog rejst en række spørgsmål om, hvorvidt den massive støtte fra golfstaterne kan vare ved.

Egypterne er ivrige efter at få økonomisk genoplivning efter år med en politisk ustabil situation.

Men de to øer ramte tilsyneladende egypterne på deres nationale stolthed og fik tusinder i gaderne, hvor de råbte "egypterne ønsker regimets fald" - et slogan som opstod under Det Arabiske Forår i 2011.

/ritzau/Reuters

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.