Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Dommer i Belgien har løsladt Cataloniens flygtede eksleder

En dommer i Belgien har løsladt Carles Puigdemont og fire tidligere ministre, mod at de ikke forlader landet.

Den afsatte catalanske leder, Carles Puigdemont, og fire eksministre meldte sig selv til politiet i Belgien søndag morgen. Efter et ti timer langt retsmøde blev de løsladt af en undersøgelsesdommer omkring midnat til mandag. Scanpix/John Thys
Den afsatte catalanske leder, Carles Puigdemont, og fire eksministre meldte sig selv til politiet i Belgien søndag morgen. Efter et ti timer langt retsmøde blev de løsladt af en undersøgelsesdommer omkring midnat til mandag. Scanpix/John Thys

En belgisk undersøgelsesdommer har løsladt Cataloniens afsatte selvstyreleder, Carles Puigdemont, og fire tidligere ministre.

Det er sket kort efter midnat til mandag efter et ti timer langt retsmøde.

Det oplyser den belgiske anklagemyndighed.

Løsladelserne sker på betingelse af, at Puigdemont og de fire tidligere ministre ikke forlader Belgien uden en dommers tilladelse.

Samtidig oplyser domstolen, at den catalanske eksleder og de fire andre skal møde op i retten inden for 15 dage.

- Næste skridt i sagen bliver, at de fem tiltalte skal stilles for en undersøgelsesdommer inden for de næste 15 dage, oplyser anklagemyndigheden i en erklæring.

Belgien har op til 60 dage til at afgøre, om de fem skal udleveres til Spanien.

Den afsatte catalanske leder og de fire eksministre havde søndag morgen kort efter klokken ni meldt sig selv til politiet i Belgien.

Det skete, efter at Spanien fredag havde udstedt en europæisk arrestordre på de fem.

Derefter lå deres videre skæbne i hænderne på en undersøgelsesdommer, der skulle træffe en beslutning om, hvad der videre skulle ske inden for 24 timer.

Den afsatte leder og de fire eksministre efterforskes af spanske myndigheder for oprør og undergravende virksomhed ved en forfatningsstridig folkeafstemning 1. oktober.

Den gjaldt regionen Cataloniens løsrivelse fra Spanien.

Puigdemont og de fire tidligere ministre forlod Catalonien sidste mandag, da den spanske premierminister, Mariano Rajoy, havde afsat den catalanske regionale regering.

Det skete, fordi det catalanske parlament en uge inden havde erklæret uafhængighed af Spanien.

Rajoy har udskrevet valg til et nyt parlament i Catalonien 21. december.

Puigdemonts parti, PDeCAT, oplyste søndag, at det vil opstille ham som kandidat til valget.

/ritzau/Reuters

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.