Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Dommer genåbner sag om 43 lærerelevers forsvinden i Mexico

Efterforskere beskyldes for at fremtvinge tilståelser fra mistænkte gennem tortur. Nu skal sagen genåbnes.

Mexico City. Efterforskningen af 43 studerendes forsvinden i den mexicanske by Iguala i 2014 skal genoptages.

Og denne gang skal efterforskningen foregå under opsyn af en såkaldt sandhedskommission. Kommissionen kommer til at bestå af repræsentanter for ofrene, den nationale menneskerettighedskommission og føderale anklagere.

Det har en føderal domstol i Mexico besluttet mandag.

Beslutningen kommer, fordi der er mistanke om, at mistænkte i sagen er blevet tvunget til at give tilståelser under tortur.

Den 26. september 2014 forsvandt 43 lærerstuderende i byen Iguala i den sydlige delstat Guerrero.

Ifølge Mexicos statsadvokat overdrog lokalt politi, som arbejdede for et narkokartel, de studerende til kartelmedlemmer.

Et par måneder efter de studerendes forsvinden oplyste statsadvokaten, at efterforskerne var nået frem til den "historiske sandhed" af, hvad der var sket: De studerende var blevet dræbt og deres lig brændt på en losseplads uden for Iguala.

Men efterfølgende har undersøgelser udført af eksterne eksperter sået tvivl om denne version.

I marts i år offentliggjorde FN's Højkommissær for Menneskerettigheder en rapport, der viser, at 34 af de 129 personer, der er blevet anholdt i forbindelse med de studerendes forsvinden, er blevet udsat for tortur.

I rapporten beskyldes føderale efterforskere og marinesoldater for at fremtvinge tilståelser gennem tortur, og højkommissæren opfordrer til, at man smider udsagnene fra afhøringerne ud.

I rettens afgørelse, der blev offentliggjort mandag, bliver efterforskningen af de studerendes forsvinden stærkt kritiseret. Retten kalder blandt andet efterforskningen sjusket.

- Der er ingen tegn på, at man overhovedet udforskede den efterforskning, der peger på, at personale fra den mexicanske hær og det føderale politi var indblandet, står der i rettens afgørelse.

- Det fremgår også, at man ikke har efterforsket torturen, tilføjes det.

Advokater for de forsvundne elevers familier oplyser i en erklæring mandag, at de er tilfredse med dagens afgørelse.

/ritzau/Reuters

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.