Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Dom i Breiviks klagesag afsiges onsdag

Breivik har ifølge statens advokat brugt retssagen i Skien-fængslet til at forsvare en ekstrem ideologi.

Der bliver onsdag afsagt dom i sagen om fængselsforholdene for massemorderen Anders Behring Breivik, meddeler byretten i Oslo.

Breivik, som er dømt 21 års forvaring for drab på 77 mennesker i 2011, har sagsøgt staten for krænkelse af sine menneskerettigheder under afsoningen.

Breivik har blandt andet klaget over, at han er isoleret i fængslet, hvilket skal være i strid med hans rettigheder. Hans advokat har sagt, at hvis han vinder sagen, vil han ikke kræve økonomisk erstatning.

Adele Matheson Mestad, som er statens advokat, sagde under retssagen, at Breivik havde brugt retssagen til at snakke højreideologi.

Bevægelsesfriheden på afdelingen, hvor Breivik sidder som eneste indsat, er meget begrænset, og muligheden for menneskelig kontakt er lille.

Breivik er stort set overladt til sit eget selskab 22-23 timer hver dag. Han skal siden anholdelsen have været igennem mange hundrede nøgenundersøgelser og er blevet lagt i håndjern omkring 3000 gange.

Men ifølge en fængselslæge i Skien Bjørn Draugedalen er der ikke blevet observeret tegn på isolationsskader hos Breivik, mens han har siddet i fængslet.

- Det kan vi ikke se, bortset fra at han har villet gå ned i vægt den sidste tid, og han har også været bevidst om, hvad slags diæt, han er på. Det ser vi ikke som en psykisk sygdom, men som et projekt for at gå ned i vægt, sagde han under retssagen.

Breivik har ifølge statens advokat brugt retssagen i Skien-fængslet til at forsvare en ekstrem højreorienteret ideologi. Han har blandt andet brugt nazihilsen.

Den norske menneskerettighedsekspert Kjetil. M. Larsen tror ikke, at Breivik vil få medhold i, at afsoningsforholdene er i strid med menneskerettighederne.

- Det er ikke en krænkelse af menneskerettighederne. Ud fra det som er kommet frem under retssagen, er det blevet endnu mere oplagt, end man på forhånd kunne spekulere i, siger han.

/ritzau/NTB

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.