Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Det islandske sprog er på vej mod en digital død

Islændingene har et unikt sprog, hvor engelske ord er blevet omformet til islandske gloser. Men de unges digitale liv sluser stille og roligt det engelske sprog ind.

Svartsengi-kraftværket i nærheden af Reykjavik producerer strøm med geotermisk energi.
Svartsengi-kraftværket i nærheden af Reykjavik producerer strøm med geotermisk energi.

På islandsk hedder en webbrowser vafri. Det er et islandsk ord, der stammer fra verbet at vandre.

Sådan er det islandske sprog hele vejen igennem:

Unikke egenproducerede begreber, der lyder grangiveligt islandske, men som dækker over oprindeligt engelske ord.

Nu er det islandske sprog kommet under pres, skriver The Guardian.

Det er med avisens ord i færd med at drukne i et hav af online-engelsk, som de yngre generationer i Island naturligt har taget til sig.

Islændingene har ellers formået at bibeholde deres sprog, stort set som det var et årtusinde tilbage. Og det har fastholdt sin egen særlige klang.

Men Youtube, Facebook og Netflix har sammen med smartphones og alt det andet, som har sneget sig ind i unge menneskers liv, har medført, at sproget er ved at forandre sig, fortæller Eiríkur Rögnvaldsson, der er professor i islandsk sprog, til The Guardian.

»Man kalder det digital minoritisation. Når et majoritetssprog i den virkelige verden bliver et minoritetssprog i den digitale verden,« siger han.

Skolelærere fortæller, at teenagere allerede nu har samtaler på engelsk i skolegården, og at yngre børn ved, hvad det engelske ord er for en bestemt genstand, men ikke kender det islandske.

»Vi ser måske en generation, der vokser op uden at få et ordentligt modersmål,« siger professoren.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.