Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Det hellige vand fra Ganges skal på flaske

Vand fra hinduernes helligste flod skal tappes på flaske og dermed komme flere indere til gode, mener Indiens regering. Den er klar med finansiel støtte. Plat populisme lyder kritikken.

Vandet fra Ganges tillægges så stor værdi, at alle nu skal have adgang til det. Foto: Dibyangshu Sarkar
Vandet fra Ganges tillægges så stor værdi, at alle nu skal have adgang til det. Foto: Dibyangshu Sarkar

Indiens længste flod er også den helligste. Ganges bliver hver dag tilbedt af tusindvis af indere, der bader i den eller ligefrem drikker af den. Ifølge den hinduistiske tro kan flodens vand rense krop og sjæl for dårlig karma. De fleste hinduer ser det af den grund som magtpåliggende at opsøge den mindst én gang.

Men ud af Indiens omkring en milliard hinduer er det ikke alle, der har råd eller mulighed for at tage på pilgrimsfærd til Ganges. Derfor må det hellige vand komme til dem, mener landets regering.

Det hindunationalistiske regeringsparti, BJP, kender sine kernevælgere og er nu klar med økonomisk støtte, så helligt vand kan nå ud til flere dele af landet. Det skal ske på flaske og involverer det nationale postvæsen.

»Hvis et postbud kan levere mobiltelefoner, sarier, smykker og tøj, hvorfor så ikke vand fra Ganges?« udtalte Indiens kommunikationsminister, Ravi Shankar Prasad, forleden. »Ideen handler om det kulturelle fundament for Indien,« fortsatte han.

Vandet skal komme fra særligt hellige steder langs floden. Det gælder bl.a. byen Varanasi, hvor premierminister Narendra Modi stillede op ved valget i 2014, der sikrede BJP regeringsmagten. Siden har han været tilbage mange gange. I slutningen af sidste år tog han den japanske premierminister, Shinzo Abe, med til den hellige by. Ifølge hinduistisk tradition er man sikret frigørelse fra genfødsel, hvis man efter sin død bliver kremeret i Varanasi og får sin aske spredt ud over Ganges.

I hvilket omfang regeringen har i sinde at subsidiere salget af Ganges-vand, vides endnu ikke. Kritikere af BJP og premierminister Modi kalder tiltaget for populisme og et forsøg på at fjerne fokus fra de mange udfordringer, landets politiske ledelse står overfor.

Populært emne hos folket

Det er da heller ikke første gang, at regeringspartiet forsøger at bruge Ganges til at vinde folkelig opbakning. Kort efter valget for to år siden fejrede BJP sejren ved en ceremoni afholdt i Varanasi. Her lovede Narendra Modi at gøre noget ved den alvorlige forurening af den hellige flod.

Ganges løber fra Himalayas bjerge og 2.525 kilometer mod sydøst, hvor den til sidst når den Bengalske Bugt. Undervejs bliver flodvandet brugt til meget andet end religiøse ritualer.

Den spiller en stor rolle for mange af de omkring 400 millioner indere, der lever langs dens bredder. Både som vandforsyning, til transport og i forbindelse med kunstvanding – samt som kloak og losseplads for mennesker såvel som industri. Resultatet er, at Ganges i dag er en af verdens mest beskidte og forurenede floder.

Med eller uden god karma udgør det mudrede vand fra Ganges en sundhedsrisiko for alle, der bader i det – eller drikker af det. Det har skiftende indiske regeringer forsøgt at rette op på uden held. Spildevand fra fabrikker fortsætter med at fosse ud i floden, og de religiøse skikke med afbrænding af lig hjælper heller ikke på miljø­forholdene.

Vandkvaliteten vil forhåbentlig fremgå af flaskens etikette, når den hellige væske sendes Indien rundt. Det er selvfølgelig også muligt, at det rensende vand først bliver renset.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.