Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Det forgyldte bur: Udenrigsministre indtager nyt glaspalads i Bruxelles

EU-ministre tager en spritny og kritiseret bygning i Bruxelles i brug, som er blevet kaldt et forgyldt bur.

Når EU's udenrigsministre inklusive Anders Samuelsen (LA) mandag mødes for første gang i 2017, bliver det samtidig også det første officielle møde i den spritnye rådsbygning i Bruxelles.

Bygningen har været 13 år undervejs og har kostet 321 millioner euro (2,4 milliarder kroner). Det er 81 millioner euro mere end budgetteret.

Det har mødt skarp kritik fra flere parter, at EU har brugt så mange penge på en ny bygning i en tid, hvor flere medlemslande er underlagt store besparelser.

Den tidligere britiske premierminister David Cameron har været ihærdig modstander af bygningen, som han har kaldt et "forgyldt bur".

- Det får en til at spekulere på, om disse institutioner overhovedet forstår, hvad hvert land og hver EU-borger må igennem, når vi skærer i budgetterne og forsøger at få pengene til at gå op, har han tidligere sagt.

Omvendt har EU-Rådet argumenteret for, at det var på tide med nye faciliteter.

- Det giver vores institution den ekstra plads og de moderne faciliteter, den har brug for, siger generalsekretær Jeppe Tranholm-Mikkelsen i en pressemeddelelse:

- Det vil give mere fleksibilitet og effektivitet i forhold til vores afholdelse af mere end 6000 møder om året.

Den nye bygning har en lanterne-formet struktur - i folkemunde "ægget" - som er omgivet af et atrium af glas.

Atriet består af genbrugte vinduer fra hele Europa. Derfor har hvert vindue sin helt egen unikke form.

Det skal ifølge arkitekten Philippe Samyn symbolisere, hvordan vi i Europa er forenede på trods af vores forskelligheder.

De mange glas skal ifølge arkitekten desuden symbolisere gennemsigtigheden i EU-systemet.

/ritzau/

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.