Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Det Døde Hav tørrer langsomt ud i heden

Siden 1930'erne er vandniveauet faldet med 30 meter. Saltindholdet er ni gange højere end i verdenshavene.

Det Døde Hav - en saltsø, som ligger på Jordens laveste punkt i Israel - synker gradvist og udtørrer mere og mere i heden fra Mellemøstens sol.

For de mennesker, der lever ved dets kyster, er det en slowmotionkrise, som er svær at løse, da det vil være ekstremt vanskeligt at finde ekstra vand at komme i havet.

Det Døde Hav, som man ikke kan synke i på grund af det højre saltindhold, er op til ni gange mere salt end verdenshavene. Det er så fortættet og mineralrigt, at det ikke føles som almindeligt vand - men mere som olivenolie blandt med sand.

Siden 1930'erne er vandniveauet ifølge BBC faldet med 30 meter. I 1980'erne begyndte det underminerede område at åbne sig, og der findes nu tusindvis af huller.

Men området tiltrækker et stort antal helsegæster, som er tiltrukket af en luft fyldt med brom og andre mineraler samt soleffekterne i området, som er godt for psoriasispatienter.

Men søen og dens omegn er mere truet end nogensinde før. Tidligere strømmede der søvand til fra Jordanfloden, men det sker langt fra i samme grad som tidligere.

Selv om søen stadig har en dybde på et par hundrede meter, advarer geologer og miljøgrupper, om at en miljøkatastrofe er under opsejling.

I den sydlige del af saltsøen, hvor en række industriprojekter har medført, at vandet er steget, er der paradoksalt fare for, at de populære spa-hoteller i området bliver oversvømmet.

/ritzau/AFP

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.