Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Desperat Napoleon-brev solgt på auktion

Jeg vil sprænge Kreml i luften, skrev Napoleon Bonaparte i et desperat brev under sin invasion af Rusland.

Det én-sides lange brev fra den franske kejser blev solgt ved en auktion for 1,3 millioner kr.
Det én-sides lange brev fra den franske kejser blev solgt ved en auktion for 1,3 millioner kr.

Et brev fra 1812 som Napoleon Bonaparte skrev under invasionen af Rusland blev solgt for 1,3 millioner kr. ved auktion i Paris. Køberen var Museet for breve og manuskripter i Paris.

Brevet var skrevet i kode og blev solgt sammen med en afkodet oversættelse. I brevet truede Napoleon med at sprænge Kreml i luften.

Brevet fra Napoleon var stilet til udenrigsminister Hugues-Bernard Maret, som på det tidspunkt var i Litauen. Den militære situation var på det tidspunkt vanskelig for Napoleon. Han havde indtaget Moskva, men den russiske hær var intakt og vinteren nærmede sig. I den situation indså Napoleon, at han var nødt til at trække sig tilbage.

Første linje i brevet lyder: "Den 22. kl. 3.00 vil jeg sprænge Kreml i luften.," Brevet afslører også Napoleons frustration, hvor hans hær på grund af sygdomme, sult og kulde led svære kvaler: "Mit kavaleri lider, en masse heste dør. Se til, at vi køber flere så hurtigt som muligt."

Napoleon holdt sit løfte og sprængte Kreml i luften, hvorved han ødelagde Kremls forsvarsværker, før han trak sin hær tilbage. Det var begyndelsen på Napoleons nedtur, og i løbet af blot 2 år førte det til hans endelige nederlag.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.