Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Derfor trak Felix skærmen 'for tidligt'

Felix Baumgarten missede rekorden for det længste frie fald. Østrigeren trak nemlig sin skærm sølle 15 sekunder før, han havde slået sin 84-årige mentor Joe Kittingers rekord fra 1960.

Søndag sprang vovehalsen Felix Baumgartner fra 39 kilometers højde ud af sin rumkapsel og ud i intetheden for minutter senere at lande sikkert og i god behold på jorden igen.
Søndag sprang vovehalsen Felix Baumgartner fra 39 kilometers højde ud af sin rumkapsel og ud i intetheden for minutter senere at lande sikkert og i god behold på jorden igen.

Det er dagen derpå for Felix Baumgartner. Søndag sprang vovehalsen fra 39 kilometers højde ud af sin rumkapsel og ud i intetheden for minutter senere at lande sikkert og i god behold på jorden igen.

Undervejs nåede han en hastighed, der er højere end lydens og brød altså som det første menneske nogensinde lydmuren. Derudover slog han rekorderne for den højeste ballonflyvning og det højeste frie fald.

Midt i jublen over Baumgartners bedrift kan det dog godt undre, hvorfor østrigeren ikke ventede med at trække sin skærm, så han også sikrede sig den sidste af de fire rekorder, han på forhånd havde sat sig som mål.

Ekspert: Fugt på visir var årsag

For faldskærmseksperter kan der imidlertid sagtens være en helt naturlig og fornuftig forklaring på det. Baumgartner havde nemlig problemer med fugt på sit visir, og derfor kunne han ikke se ret meget, og det kan ifølge formanden for Dansk Faldskærmsunion meget vel være derfor, at han valgte at trække skærmen før planlagt. På den måde fik han nemlig ekstra vigtige minutter i tilfælde af, at han skulle få problemer med faldskærmen, forklarer Olsson og understreger, at Baumgartner i givet fald tænkte, som enhver anden faldskærmsudspringer ville have gjort.

- Han havde planlagt at trække sin faldskærm i 1500 meter, men han trak den i lidt over 2000 meter. Af hensyn til den ekstra tid, han skulle bruge, hvis han skulle lave en nød-procedure, så var den fornuftige løsning at trække skærmen tidligere end planlagt. Hvis han fik en fejlfunktion og skulle betjene sig af sin reserveskærm, så skulle han betjene sig af håndtag, som han skulle kigge på. Og det må være forklaringen på, hvorfor han valgte at trække tidligere, siger Flemming Olsson til bt.dk.

Få sekunder kan redde livet

Havde Baumgartner fortsat sit frie fald nogle sekunder ned til 1500 meter, ville han efter Olssons vurdering nok have slået Kittingers 51 år gamle rekord på den længste frie fald. Alligevel mener han, at Baumgartner gjorde det eneste rigtige. Selv ganske få sekunder kunne nemlig være forskellen på liv eller død med den hastighed, Baumgartner faldt med.

- Hvis du skal lede efter et håndtag, der sidder på dit udstyr, så tror jeg, du vil være glad for bare tre eller fire ekstra sekunder mere til at finde det. Hvert sekund er jo mange meters fald. Jo tættere du er på jordens overfalde , jo hurtigere skal du reagere, hvis du skal nå redde en situation, der ikke er i orden, forklarer Flemming Olsson.

- Hvis han skulle gennemføre en nød-procedure i en dragt, hvor han havde en vis bevægelseshæmmelse og som havde forskellige betjeningshåndtag til forskellige funktioner, og som han jo ikke havde gennemført hundredevis af spring i, så er det en ekstra sikkerhedsforanstaltning at have at have ekstra tid til at sikre sig, at man gør tingene i den rigtige rækkefølge.

 

Ekstra pynt på kagen

Flemming Olsson synes dog ikke, at de få sekunder betyder noget for vurderingen af Baumgartners bedrift.

- Det synes jeg ikke. Det ville have været ekstra pynt på kagen, hvis han også havde fået den med, men det får ikke nogen betydning for, hvor stor hans bedrift er. Den virkelige bedrift blev sat af Kittinger i 1960, for han havde jo slet ikke den teknologi til rådighed, som Felix har haft, og jeg tror, der kommer til at gå mange år, før der er nogen, der slår den.

Inden Felix Baumgartner kom så langt ned, at han kunne udløse sin faldskærm, så det på et tidspunkt kritisk ud. Han kom nemlig i spin, og det kunne ifølge formanden for Dansk Faldskærmsunion have fået fatale konsekvenser.

- Fladspin er for enhver faldskærmsudspringer nok den farligste situation, han eller hun kan være i, fordi du kan rotere meget, meget hurtigt, og det kan tvinge blodet væk fra hovedet, og det er lig med bevidstløshed. Alle, der skal foretage et frit fald lærer, hvordan de kommer ud af et fladspin.

Flemming Olsson understreger, at det er Baumgartners store erfaring som faldskærmsudspringer, der gør, at han klarede situationen og fik rettet sig op igen.

Gør det fordi vi kan

Baumgartners spring fascinerer mennesker på hele kloden, men der er også mange, der ikke forstår, hvorfor vovehalsen satte sit liv på spil for at slå rekorder. Men for formanden for Dansk Faldskærmsunion, Flemming Olsson, er der dog en logisk forklaring på, hvorfor nogen vover så dristigt spring.

- Fordi man kan. Så logisk er det. Folk vil afprøve grænser. Når teknologien giver mulighed for at prøve grænser af med en vis grad af sikkerhed, så vil mennesket prøve det. Det er klart. Det ligger til vores natur.

- Man gør det, fordi muligheden opstår, og fordi det kan lade sig gøre. Al udvikling foregår på grænserne af tingene, siger Flemming Olsson til bt.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.