Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Derfor er Egypten central i Gaza-fred

Allerede nu har Egypten spillet en vigtig rolle i våbenhvilen mellem Israel og Hamas, og også ved næste skridt mellem parterne bliver Egypten en nøglespiller, vurderer en mellemøstekspert.

Hamas-medlemmer til begravelse i Gaza-striben, hvor nabolandet Egypten spiller en central rolle i spørgsmålet om fred.
Hamas-medlemmer til begravelse i Gaza-striben, hvor nabolandet Egypten spiller en central rolle i spørgsmålet om fred.

På andet døgn tier våbnene i området med undtagelse af et nyligt skyderi og drab på en palæstinenser tæt ved grænsen til Gaza. Et skyderi, som dog ikke nødvendigvis truer våbenhvilen mellem Israel og Hamas, som blev indgået med Egypten som mægler onsdag aften.

I det næste skridt på vejen mod en varig fred, kommer nabolandet også til at spille en afgørende rolle, vurderer Helle Malmvig, mellemøstekspert og seniorforsker hos Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).

- Der er lagt op til, at parterne med mellemmænd skal tale sammen om det, der er de ømme tæer hos hver især. For israelerne handler det om deres sikkerhed. De ser sig gerne fri for, at der kommer raketter fra Gaza. For de, der bor i Gaza, handler det om at få varer og mennesker ind over grænserne og file lidt på den blokade, som israelerne har over for Gaza, siger hun og forklarer, at det bliver nogle vanskelige opgaver - også for Egypten - at navigere i.

- Det mest oplagte kunne være, at der blev åbnet mere for Gazas grænse Rafah til Egypten. Godt nok har egypterne været bange for det, for åbner de for meget, så kan de ende med ansvaret for Gaza. Det er et ansvar, som israelerne ville være vilde med at komme af med, siger hun.

For at undgå, at Egypten ender i en uønsket situation, mener hun, at det er en mulighed at involvere EU, som tidligere har været med til at patruljere Rafah-grænsen sammen med Det Palæstinensiske Selvstyre på Vestbredden.

- Det er det mest realistiske scenario, for jeg kunne ikke forestille mig, at Israel ville være villig til at åbne meget for deres overgange til Gaza, siger Helle Malmvig.

Det er langt fra første gang, at Israel og Hamas prøver forsoning. Adskillige gange er de nået til våbenhvile, som dog efter en rum tid bliver brudt, og situationen skydes tilbage til udgangspunktet. Men der er en afgørende forskel denne gang, mener Helle Malmvig.

- Egypten har været involveret på en helt anden måde. Den tidligere præsident, Mubarak, har forsøgt sig som mægler, men han og Hamas er ikke venner på nogen som helst måde. Med det nye Egypten og Morsi som præsident er det anderledes. Morsi bliver betragtet af Hamas som en mere troværdig mægler og mellemmand end Mubarak, som mere sås som en modstander. Og Morsi er også interesseret i at fremstå som en leder, der kan være med til at løse konflikten, siger Helle Malmvig og understreger også arbejdsdelingen mellem USA og Egypten som vigtig:

- Som våbenhvileaftalen også har vist, er der en anden arbejdsdeling med USA. USA presser Israel, mens Egypten presser Hamas, så det er blevet nogle stærkere mellemmænd, siger hun.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.