Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

»Der skulle bare én Breivik til at dræbe 77«

Den norske terrorist Anders Behring Breivik får onsdag tre timer til at forklare, hvorfor han mener, at hans menneskerettigheder bliver krænket, men det bliver for lukkede døre. Det er kommet frem, at han har forsøgt at kontakte fremtrædende nazister i Europa.

Terroristen Anders Behring Breivik sendte en hilsen til sine tilhængere fra retssalen. Foto: NTB/scanpix
Terroristen Anders Behring Breivik sendte en hilsen til sine tilhængere fra retssalen. Foto: NTB/scanpix

Blandt basketballkurve og klatrevægge i en gymnastiksal, der er blevet omdannet til retssal i Skien-fængslet går Anders Behring Breiviks retssag mod Norge ind i anden fase. Efter en tirsdag, som vil blive husket for en beskrivelse af Breiviks soningsforhold som »værre end dødsstraf« og en helt masse hovedrysten fra gerningsmanden selv, får han onsdag tre timer til at forklare sig.

Men i modsætning til resten af retssagen bliver forklaringen ikke transmitteret til offentligheden. Det har Oslo Tingret bestemt, fordi dommerne frygter, at Breivik har meningsfæller, som han vil forsøge at kommunikere med.

»Det kan være, at han vil give kodede beskeder – budskaber som ikke nødvendigvis er helt enkle at tolke for dem, som sidder i nærheden, men som personen kan opsnappe alligevel,« skriver Ina Strømstad fra dommernes mediegruppe i et brev til NRK.

Breivik skal forklare, hvorfor han mener, at hans menneskerettigheder bliver krænket i Skien-fængslet, hvor han afsoner en 21 år lang forvaringsdom. Men ingen tror, at han vil bruge tiden på andet end at komme med politiske budskaber.

De to advokater, der repræsenterer Norge i retssagen, underbyggede tirsdag den frygt. De forsvarede, at staten har indskrænket terroristens mulighed for at sende breve ud af fængslet, fordi han har forsøgt at kontakte en række europæiske nazister.

»Breivik inspirerer i højreekstremistiske miljøer i både ord og handling. Hans egen radikalisering skete ved hjælp af internettet. Han har som udtalt mål at drive et netværk fra cellen. Der skulle bare én Breivik til at dræbe 77 mennesker. Statens opgave er at hindre, at en ny Breivik inspireres af ham fra cellen,« siger advokaten Adele Mestad, der repræsenterer den norske stat.

Breiviks advokat bekræftede tirsdag, at terroristen har konverteret til nationalsocialismen. Det kom desuden frem, at Breivik har gennemført en ceremoni i sin fængselscelle, hvor han er »konverteret« til nazismen. Breivik fjernede også al tvivl om dette, da han heilede ved begyndelsen af retssagen.

»Jeg kan ikke kommentere på indholdet i mine samtaler med Breivik. Men nationalsocialismen har været et centralt tema i mange af brevene, han har sendt. Når det kommer til hilsenen, synes jeg, det var ganske tydeligt, hvad det var,« siger forsvarsadvokaten Øystein Storrvik til NRK.

De efterladte og overlevende efter terrorangrebet 22. juli 2011 forsøger så vidt muligt at skærme sig mod retssagen, melder deres officielle støttegruppe. En overlevende siger dog til NRK, at han er stolt over, Breivik får lov til at føre retssagen.

»Det stærkeste er, at vi kan bruge vores principper imod ham, og at han ikke fik lov til at ændre det ved os,« siger Bjørn Ihler, som overlevede angrebet på Utøya.

Retten skal tage stilling til, om Breiviks menneskerettigheder bliver krænket, blandt andet fordi han afsoner sin dom i isolation, og fordi hans ret til at sende breve er blevet indskrænket kraftigt.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.