Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

»Der hang 14 jakker på knagerækken, og der var 14 lig. Han dræbte dem alle«

Politiet offentliggør nu for første gang detaljer, om hvad der foregik på Sandy Hook Elementary School. Detaljerne er et studie i afstumpethed, skriver Poul Høi.

48 timer efter det næstværste skoleskyderi i amerikansk historie har politi og myndigheder for første gang offentliggjort detaljer om, hvad der passerede.

Og detaljerne er et studie i afstumpethed. Den afstumpethed, som manifesterer sig i at dræbe det ene menneske, som kerer sig om én, og derefter overtrumfer sig selv ved at myrde de mindste og mest forsvarsløse, mens de forgæves vægrer for sig. Her er - efter to døgn med for mange fejlinformationer - hvad der reelt skete fredag 14. december 2012 i Newtown.

Den 20-årige Adam Lanza, en akavet enspænder, boede hjemme hos sin mor, der ifølge flere vidneberetninger ville gøre hvad som helst for at beskytte ham og hjælpe ham. Han begyndte fredagen med at skyde hende flere gange i ansigtet, mens hun lå i sin seng. Derefter tog han mindst tre skydevåben fra hendes våbensamling: En 10 mm Glock, en ni mm Sig Sauer og en halvautomatisk kaliber .223 Bushmaster angrebsriffel, skriver New York Times.

Iklædt militærtøj tog han hendes bil og kørte de få minutter til Sandy Hook Elementary School.

Han ankom mellem klokken 9.30 og 9.40, og døren til skolen var - som det er rutine på mange amerikanske folkeskoler - låst. Han blev ikke - som først oplyst - buzzet ind af skoleinspektøren, men han tog derimod sin riffel og skød hul i en stor glasrude. Han var nu inde på skolen.

Skolens ledere befandt sig til et møde i et nærliggende konferenceværelse ved døren, og alarmeret af skuddene og det klirrende glas løb skoleinspektøren, skolepsykologen og viceinspektøren ud på gangen og stod nu ansigt til ansigt med Lanza og hans Bushmaster riffel. Skoleinspektør Dawn Hochsprung og psykolog Mary Sherlach kastede sig begge frem mod Lanza, ubevæbnede forsøgte de at forhindre, hvad de sikkert indså var under opsejling, og de døde begge i forsøget. Lanza skød dem begge og sårede viceinspektøren i foden og benet.

Lanza skulle derefter foretage et valg.

På hans højre side var skolens cafeteria, hvor 25 børn var i gang med at øve et teaterstykke, og på hans venstre side var første klasse-klasseværelserne, skriver Hartford Courant.

Han gik mod venstre og ind i et klasseværelse, som tilsyneladende var tomt. Lærer Kaitlin Roig havde hørt skuddene og taget en snarrådig beslutning. Hun havde ifølge ABC News gennet sine 15 elever ind på et badeværelse, som lå i tilknytning til klasseværelset; hun havde sat flere af eleverne op på toilettet, så de kunne være inde i det lille rum, og så havde hun sat en reol foran døren og låst den. Det reddede deres liv. Adam Lanza vendte om og fortsatte

I stedet gik han ind i klasseværelset ved siden af, også en første klasse. Her skød han samtlige 14 elever og de to lærere, som var der, og som en politimand siger til Hartford Courant:

- Der hang 14 jakker på knagerækkerne, og der var 14 lig. Han dræbte dem alle.

Og han dræbte dem med en grundighed, som kan rive sjæle i stykker.

Retsmediciner Wayne Carver sagde i går ved et pressemøde, at alle ofre var skudt over hele kroppen og skudt “igen og igen.” Der var mellem tre og 11 skud i ofrene, sagde han og tilføjede, at Lanza brugte kugler, som var særligt dødelige, fordi de blev siddende inde i ofrene.

- Hvor længe nåede de at lide, spurgte en journalist.

- Ikke ret længe, sagde han.

Ligene var så medtagede, at de pårørende ikke så dem. I stedet identificerede de døde ud fra fotografier, oplyste Carver.

Efter massakren i første klasse havde Lanza sammenlagt myrdet 17 mennesker, men han var ikke færdig.

Han gik ind i klasseværelset ved siden af, og her mødte han den 27-årige lærer Victoria Soto. Hun havde nået at gemme sine 13 studerende i et skab, og hun og en hjælpelærer stod foran skabet og skærmede dem.

- Hvor er børnene, spurgte Lanza.

Victoria Soto ville have ham ud af klasseværelset og svarede, at de var i skolens auditorium, men seks af eleverne blev grebet af panik og forsøgte at flygte, oplyser MSNBC. Lanza skød dem alle seks, og derefter skød han Soto og hjælpelæreren. Han skød endnu to hjælpelærere, og dermed havde han dræbt 20 børn og syv voksne.

Da politiet ankom, skød han sit sidste offer - sig selv.

Massakren tog højst ti minutter, men skuddene vil rikochettere i en evighed.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.