Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Den store majs-krig: Mexico vil hævne sig på USA

Det kommer til at gå ud over amerikanske majsfarmere, at forholdet er fjendtligt mellem USA og Mexico. Nu vil mexicanerne købe deres majs i Sydamerika.

Mexico er et af de største eksportmarkeder for amerikanske majs-farmere. Nu vil Mexico flytte deres køb af majs til Sydamerika. REUTERS/Jim Young
Mexico er et af de største eksportmarkeder for amerikanske majs-farmere. Nu vil Mexico flytte deres køb af majs til Sydamerika. REUTERS/Jim Young

Trumps planer om en mur mellem USA og Mexico kan komme til at skade amerikanske majsfarmere. Det dårlige forhold landene imellem medfører nemlig, at Mexico overvejer at droppe at købe majs i USA, skriver CNN.

»Jeg har tænkt mig at sende et lovforslag om, at vi skal flytte vores køb af majs fra midtvesten til Brasilien og Argentina. Det er en god måde at vise, at det fjendtlige forhold har konsekvenser, og at vi håber, det ændrer sig,« siger den mexicanske senator Armando Rios Pitter, der leder en kongreskomité for udenrigsrelationer.

Mexico er et af de største markeder for majsfarmere i USA. Siden Mexico, USA og Canada i 1995 underskrev frihandelsaftalen NAFTA, er amerikansk eksport af majs til Mexico eksploderet. I 2015 sendte amerikanske farmere for knap 17 milliarder kroner majs til Mexico mod lidt under tre milliarder i 1995. Dermed kan det ramme amerikanske farmere hårdt, hvis Mexico stopper med at købe deres majs.

»Det kommer til at ramme majsmarkedet og sende bølger ned igennem hele landbrugsøkonomien,« siger Darin Nawson, senioranalytiker hos DTN, et firma for amerikansk landbrugsmanagement.

Trumps foreslåede mur kan altså komme til at ramme landbruget hårdt, hvis Mexico gør alvor af truslen. Fredag kom det frem, at grænsemuren bliver dyrere end først antaget.

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.