Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

»Den store efterfølger« benåder politiske fanger

Som en hyldest til Nordkoreas to afdøde ledere, får politiske fanger nu amnesti.

Midt i landesorgen gør ét af verdens mest undertrykkende lande nu klar til at give amnesti til et antal politiske fanger.

Det sker for at ære Kim Jong-il, som døde den 17. december, og hans far Kim Il-sung, oplyser nordkoreanske stats-TV KCNA ifølge BBC. De første politiske fanger vil få amnesti fra 1. februar, fortæller stationen.

Det er ikke oplyst, hvor mange politiske fanger, der kan begynde at glæde sig ude i de nordkoreanske fangelejre, men omvendt er der rigeligt med fanger at tage af.

Menneskerettighedsorganisationen Amnesty International anslår, at helt op til 200.000 politiske fanger er fængslet i det fattige land. Ifølge rapporter er tortur og offentlige henrettelser udbredt i lejrene, og føden består blandt andet af kakerlakker og majskolber med komøg.

Det er Kim Jong-un - den nye leder og hærchef for 1,2 millioner soldater - som har truffet beslutningen, oplyser KCNA. Rækken af benådninger skyldes ifølge TV-stationen Kim Jong-un og hans afdøde faders »noble, godhjertede og altomfavnende« politik.

Da Kim Jong-il døde af et hjerteanfald i december, havde han stået i spidsen for atommagten Nordkorea siden Kim Il-sungs død i 1994. I hovedstaden Pyongyang græd befolkningen som pisket over tabet af deres »glorværdige kommandør født af himlen.«

»Den store efterfølger« Kim Jong-un menes at være sidst i 20’erne og har begrænset politisk erfaring. Magtoverdragelsen har derfor skabt uro og spændinger i hele regionen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.