Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Den økonomiske afgrund rykker tættere på

Forhandlingerne om en budgetaftale i USA er nok en gang endt frugtesløst, og tiden er ved at blive knap for at finde en løsning, der forhindrer USA i at ryge ud over den økonomiske klippegrund.

Selv om uret tikker og de amerikanske politikere snart skal finde en løsning, som kan forhindre USA i at ryge ud over den økonomiske afgrund, så endte søndagens forhandlinger uden et konkret resultat.

Dermed kan politikerne blive nødt til at forhandle til allersidste øjeblik, hvis de vil forhindre en recession, der ikke alene vil ramme USA, mens også resten af verdens lande. 1. januar ophører en række skattelettelser automatisk, mens store offentlige besparelser træder i kraft, og det ventes at trække op mod 600 milliarder dollar ud af den amerikanske økonomi, der er verdens største. Derfor er det afgørende at Republikanerne og Demokraterne finder fælles fodslag inden det nye år, men søndag måtte parterne endnu en gang skilles uden at være nået til enighed.

- Der er stadig betydelige uenigheder mellem de to sider, lød det efterfølgende fra Demokraternes flertalsleder i Senatet, Harry Reid, beretter Reuters.

Mandag samles parterne igen for at forsøge at blive enige, et af stridspunkterne er fortsat, om skatten skal op for de rigeste eller ej. Præsident Barack Obama og hans tilhængere vil gerne have de mest velstående amerikanere til at spytte mere i statskassen, men det afviser Republikanerne.

De finansielle markeder reagerede søndag på den nedslående oplysning om, at en budgetaftale endnu ikke er på plads. Amerikanske virksomheder er ifølge Reuters også påvirket af situationen, og de har derfor skruet ned for både ansættelser og investeringer, som ellers ville være et velkomment friskt pust for den amerikanske økonomi.

Mandag ventes der også reaktioner på Wall Street, hvis der ikke findes en politiske løsning, siger managing director hos Beam Capital Management in New York, Mohannad Aama.

- Jeg tror, at investorerne vil vise deres utilfredshed i morgen ved at sælge ud af aktierne, hvis der ikke kommer en aftale, siger han.

Det er dog muligt at den manglende enighed er rent spil for galleriet og et forhandlingstaktisk træk. Tidligere søndag sagde den ledende republikansk senator Lindsey Graham fra South Carolina til Fox News, at chancerne for en aftale er »overordentlig gode«.

En række større virksomheder har også forsøgt at lægge pres på de politiske parter for at få en aftale i hus. Men samtidig advarer interessegrupper partierne om at stå fast og undlade at give køb på centrale principper.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.