Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Demonstranter er på vej til at lukke Bangkok mandag

Regeringsmodstanderne i Thailands hovedstad startede allerede søndag på de aktioner, der mandag skal stoppe Bangkoks puls, fortæller BT-journalist på stedet. Regeringen vil lade demonstranternes leder »spille helt«, siger landets udenrigsminister.

Bangkok, 12. januar 2014.
Bangkok, 12. januar 2014.

THAILAND: Demonstranter i Thailands hovedstad Bangkok er i gang med at forberede en omfattende demonstration, der mandag fuldstændigt skal lukke Bangkok ned.

Søndag eftermiddag var demonstranter dog allerede i gang med at spærre trafikken af, fortæller BT-journalist Finn Hansen fra Bangkok, mens han står ved et stort kryds med seks spor, umiddelbart over for hovedstadens største indkøbscenter, CentralWorld.

»De ankom i lastbiler og busser og kørte et par lastbiler på tværs af vejen, så nu er den lukket på nær et par spor, som de holder åbne til udrykningskøretøjer. Der er også parkeret en 20-30 minibusser og pickups, og demonstranterne har lagt måtter ud på vejen, hvor de tilsyneladende vil overnatte, men det foregår meget fredeligt indtil nu,« fortæller Finn Hansen.

Demonstranterne har sagt, at de vil blokere syv vitale vejkryds.

Finn Hansen siger videre, at myndigheder og forretningsdrivende er velforberedte og har opstillet afspærringer.

»Ingen har kunnet komme ind i CentralWorld uden at vise tasker. Sikkerheden har været stærkt forhøjet«.

Han vurderer også, at ikke alle turister er klar over, hvad der er i gære.

»Men jeg har da set en hel del folk, der har tjekket ud de seneste dage for at være sikre på, at de kan komme ud af byen,« fortæller han.

Også hotellerne har taget deres forholdsregler.

»Jeg ved, at et af de største hoteller her i nærheden har købt forsyninger ind til en hel måned, hvor de normalt ligger inde med forsyninger til en uge,« siger Finn Hansen til lyden af demonstranternes skingre fløjter.

Stemningen i hovedstaden er i forvejen spændt, efter at bevæbnede mænd lørdag skød mod en gruppe demonstranter og sårede syv tæt ved Khao San Road, der er et populært turistområde.

Demonstranternes leder, det tidligere medlem af oppositionen i parlamentet, Suthep Thaugsuban, siger til AFP, at han forventer stor tilslutning til mandagens aktioner.

»Et stort antal deltagere vil komme ind fra provinserne for at være med i lukningen af Bangkok,« siger han.

Demonstranterne vil ifølge planen blokere for trafikken ind og ud af hovedstaden, afbryde strømmen til statslige nøglekontorer og forhindre offentligt ansatte i at komme på arbejde. Det er på forhånd besluttet, at skoler i Bangkok skal holdes lukket af hensyn til elevernes sikkerhed.

Demonstranterne kræver, at regeringen og premierminister Yingluck Shinawatra træder tilbage og overlader magten til et udpeget »folkeråd«. Demonstranternes leder har opfordret til at boykotte det parlamentsvalg, som efter planen skal holdes 2. februar, hvor det tyder på, at den nuværende regering, som demonstranterne beskylder for at være korrupt, vil løbe af med sejren.

Op til mandagens aktioner har premierministeren indskærpet over for politiet, at de ikke må bruge skydevåben mod demonstranterne.

Samtidig siger den thailandske udenrigsminister, Surapong Tovichakchaikul, til Reuters.

»Vi ønsker ikke konfrontationer, og nogle steder vil vi lade dem komme ind i regeringsbygninger. Regeringen vil lade Suthep Thaugsuban spille helt. Det bliver hans show,« lyder det fra den thailandske udenrigsminister.

Myndighederne har meddelt, at op mod 12.000 politifolk vil være udkommanderet mandag, mens 8.000 soldater skal beskytte regeringskontorerne.

Otte personer, herunder to politifolk, har mistet livet under uroligheder de seneste uger.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.