Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Demokrater i Senatet ønsker hårdt opgør om højesteretdommer

Demokratiske senatorer vil kræve et flertal på 60 procent ved afstemning om højesteretsdommer.

Den 49-årige Neil Gorsuch, som Donald Trump har nomineret som nyt medlem af USA's højesteret.
Den 49-årige Neil Gorsuch, som Donald Trump har nomineret som nyt medlem af USA's højesteret.

Washington. Ledende demokrater er gået stærkt imod præsident Donald Trumps nominering af Neil Gorsuch som nyt medlem af USA's højesteret. Det vil give den meget konservative dommer afgørende indflydelse på omdiskuterede emner som abort, våbenkontrol og homoseksuelles rettigheder.

Den demokratiske senator Kirsten Gillibrand siger, at hun er imod nomineringen af Gorsuch. Hun opfordrer til, at han skal bekræftes af mindst 60 procent af Senatets medlemmer.

Også den demokratisk senator Chris Coons siger, at hans parti vil kræve et flertal på 60 procent.

Trump har nomineret den 49-årige Neil Gorsuch til at udfylde det ledige sæde som den niende dommer i USA's øverste domstol.

Pladsen i højesteret blev tom sidste år, da den konservative højesteretsdommer Antonin Scalia døde.

- Det er min hensigt at kæmpe for det enkelte menneske frem for de store virksomheder og organisationer. Og jeg går imod nomineringen af Gorsuch. Jeg vil insistere på, at det bliver en traditionel afstemning med en flertalsgrænse på 60 procent, siger Gillibrand i en erklæring.

Da Gorsuch er relativt ung, kan han komme til at præge domstolen i mange år fremover. Flere af dommerne er i øjeblikket omkring 80 år.

Gorsuch er i dag dommer ved en appeldomstol. Han har arbejdet for Anthony Kennedy, der har været højesteretsdommer siden 1988.

Kennedy har flere gange været tungen på vægtskålen i højesteretten. Lige nu består den af fire konservative og fire liberale dommere.

Gorsuch formodes at lægge sig i tråd med sin forgænger Scalia. Han kommer derfor ikke umiddelbart til at ændre balancen blandt højesteretsdommerne.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.